Data: 2002-01-15 21:31:26
Temat: Re: Co to jest "polepszacz"
Od: "sassanach" <s...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik ".:martin:." <m...@m...pl> napisał w wiadomości
news:3c448985@news.vogel.pl...
> Co to jest ten "polepszacz" dodawany np do ciasta przy robieniu pizzy?
> Jaki ma sklad? Gdzie to mozna kupic?
>
> Pozdrawiam. Marcin
>
To subst poprawiajce strukture i wyglad produktu np zwiekszajace porwatosc,
"nadmuchujace" buleczki, subst wybielajace etc.
Polespszacze w piekarnictwie (pisze ogolnie) moga byc tzw naturalne np słod
i wyciagi enzymatyczne oraz jak ja to nazywam czysta chemia. Tu chyba
chodzi o te drugie, chociaz nie wiem dokadnie jak jest z pizza, bo to tez
bedzie zalezec skad takowa. Temat jest strasznie dlugi, wiec tylko wpisze
kilka ktore mozna dodawac w Polsce:
glicerydy kw.tluszczowych w roznych odmianach
lecytyna
kwas askorbinowy
kwas cytrynowy
octany wapnia i potasu.
Pozdrawia Sassenach
--
http://www.ambrozja.pl
|