Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co z gruszek? ( w stylu kompotu)
Date: Fri, 28 Sep 2007 20:26:56 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 29
Message-ID: <4...@n...tpi.pl>
References: <fdgpbl$u69$1@news.onet.pl> <fdgrno$drs$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: abaw149.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1191011349 20435 83.6.186.149 (28 Sep 2007 20:29:09
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 28 Sep 2007 20:29:09 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:302811
Ukryj nagłówki
On Thu, 27 Sep 2007 20:05:45 +0200, "Panslavista" <p...@w...pl>
wrote:
>
>"Anna G." <a...@N...poczta.onet.pl> wrote in message
>news:fdgpbl$u69$1@news.onet.pl...
>> Witam.
>> Jako, że w kuchni stoi kilka ładnych kilogramów gruszek myślę o tym, by
>> zachować większość z nich na zimę.
>
>Gruszki w occie. Doskonała marynata przekąskowa.
Poki w miare twarde - zby dojrzale sie rozklapciaja. Mozna tez zrobic
w syropie - swietne po prostu w syropie, mozna ciut rozcienczyc i
kompot jak ze swiezych...
>Gruszecznik - odpowiednik jabłecznika czyli cydru.
To z tych do w sloiki juz sie wlozyc nie dadza bo za miekkie - tyle ze
z kilku kilogramow w tym roku to nie gruszecznik a pierwsza probe
robienia gruszecznika - jest ciut trudniejszy od jablecznika a
jablecznik, jak kazda podwojna fermentacja to wyzsza szkola techniki
fermentacyjnej - zwlaszcza jak produkt koncowy ledwo siega stezenia
alkoholu gwarantujacego stabilnosc mikrobiologiczna. Pierwsze pare
prob z gruszecznikiem ma po prostu prawo niespecjalnie dobrze wyjsc -
nie nalezy sie zrazac tylko probowac do skutku.
--
Darek
|