Data: 2007-10-03 20:08:40
Temat: Re: Co z mielonego mięsa wołowego ?
Od: Max w kuchni <m...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Madzik napisał(a):
>> Proponuje spaghetti z pulpecikami. Jedno z moich ulubionych.
>
> A dokładniejszy przepis mogłabym prosić ?
>
> :)
>
> Magda
>
>
Mowiąc najprościej - połączenie dwóch przepisow - spaghetti bolognese i
kotlety mielone w wersji mini.
A w wersji pełniejszej:
- czerstwa bułka
- 2 jajka
- 0,5 kg mięsa mielonego
- mleko
- bułka tarta
Bułke moczymy w mleku, jak bedzie nasiąknięta i miękka to odciskamy,
mieszamy z mielonym mięsem i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wyrabiamy kulki mniej więcej wielkości orzechów włoskich, lekko
obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. W razie braku
czerstwej bułki można ją zastąpić bułką tartą.
W międzyczasie robimy sos do spaghetti ( w zależnosci od
chęci/umiejętnosci/czasu albo z proszku/słoika albo od podstaw ) i
gotujemy makaron.
Jak sos będzie gotowy dodajemy pulpeciki i dusimy to razem jakieś pięć
minut. Teraz w zależności od upodobań albo wykładamy makaron na talerz,
polewamy sosem z pulpetami i posypujemy parmezanem ( lub innym twardym
żółtym serem ), albo besialsko mieszamy wszystko na patelni i dopiero
wtedy podajemy. Nie jest to już takie estetyczne, ale niektórzy ( w tym
ja :) ) tak właśnie wolą. Otwieramy butelkę wytrawnego czerwonego wina i
delektujemy się smakiem.
Pozdrawiam,
Max
|