Data: 2007-11-22 21:01:23
Temat: Re: Co z pierniczkami wigilijnymi?
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Tess" <c...@p...fm> napisał w wiadomości
news:fi29d9$eqb$1@inews.gazeta.pl...
> Ja co roku robię z innego przepisu i nieodmiennie kamienne wychodzą (nie
Ja w tym roku znowu piekę z przepisu teściowej. Są miękkie i cała rodzina je
uwielbia. Podaję przepis:
1 kostka masła
1,5 kg mąki
3 - 5 jaj
1/2 kg miodu
2 łyzki sody oczyszczonej rozpuszczonej w mleku
1/2 kg cukru
przyprawa piernikowa
1 łyżka kakao
Cukier, miód, masło - rozpuścić, wlać do mąki, dodać przyprawy.
Jak ostygnie dodać jajka + sodę (zimne).
Ciasto musi leżeć tydzień w temp. pokojowej.
Pozdrawiam
Barbara i Marysia
|