Data: 2008-03-18 13:17:56
Temat: Re: Co z ricotty?
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:frltii$8eg$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Przepis możesz wrzucić, wykorzystam następnym razem. Moja obecna ricotta
> dokonała właśnie swojego żywota w naleśnikach :-).
Proszę bardzo:
- 250 g serka ricotta
- 125 ml mleka (tłustego)
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z białek ubijamy sztywną pianę. Serek, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia
i żółtka jaj mieszamy w dużej misce. Na zakończenie dodajemy ubitą wcześniej
pianę. Placuszki smażymy na patelni, z dodatkiem tłuszczu - wedle uznania.
Podawać z owocami, syropem lub konfiturą. (Nigella Lawson)
Ja podaję z syropem klonowym, a w lecie też ze świeżymi truskawkami, tak,
jak podawała Nigella w swoim programie.
Pozdrawiamy
Barbara, Marysia i Ktoś
|