Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinte
rnet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "belunia" <b...@a...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Co zawierają brokuły?
Date: Thu, 24 Jul 2003 09:23:37 +0200
Organization: goscinnie
Lines: 30
Message-ID: <bfo172$5al$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <3...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pd131.rzeszow.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1059031074 5461 213.76.242.131 (24 Jul 2003 07:17:54
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 24 Jul 2003 07:17:54 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:20125
Ukryj nagłówki
> Czy ktoś wie co szkodliwego zawierają brokuły. Zawsze po gotowanych
brokułach
> czuję bardzo nieprzyjemne pieczenie w żołądku. Profilaktycznie odstawiłam
też
> szpinak. Czy ktoś wie może w nich szkodzić, i czego jeszcze powinnam
unikać?
a jak sie czujesz po kapuscie? po blonniku ?
moze to to..
wklejam:
Brokuły są najcenniejszym warzywem o działaniu przeciwrakowym. Zawierają
bowiem cały zestaw substancji antyrakotwórczych, od naturalnych
przeciwutleniaczy (witamina C i karotenoidy) poprzez błonnik (włókno
roślinne), do substancji oczyszczających organizm z różnego typu związków
sprzyjających powstawaniu nowotworów. Brokuły to ulubione warzywo Amerykanów
(np. prezydenta Busha). W Polsce pojawiły się niedawno i ich spożycie stale
rośnie. Są warzywem szczególnie wartościowym ze względu na wyjątkowo wysoką
zawartość witaminy C, karotenoidów (w tym ?-karotenu) oraz wielu innych
substancji o działaniu przeciwrakowym, typowych dla wszystkich warzyw
kapustnych. Brokuły zawierają też dużo błonnika oraz są źródłem potasu i
wapnia (dla tych, którzy nie lubią mleka). Ze względu na wrażliwość witaminy
C na wysokie temperatury najbardziej wartościowe są brokuły surowe i
mrożone, lub gotowane w naczyniach próżniowych, w których obróbka cieplna
przebiega w niższych temperaturach i jest krótsza.
pozdrawiam
b.
|