Data: 2003-07-24 07:23:37
Temat: Re: Co zawierają brokuły?
Od: "belunia" <b...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Czy ktoś wie co szkodliwego zawierają brokuły. Zawsze po gotowanych
brokułach
> czuję bardzo nieprzyjemne pieczenie w żołądku. Profilaktycznie odstawiłam
też
> szpinak. Czy ktoś wie może w nich szkodzić, i czego jeszcze powinnam
unikać?
a jak sie czujesz po kapuscie? po blonniku ?
moze to to..
wklejam:
Brokuły są najcenniejszym warzywem o działaniu przeciwrakowym. Zawierają
bowiem cały zestaw substancji antyrakotwórczych, od naturalnych
przeciwutleniaczy (witamina C i karotenoidy) poprzez błonnik (włókno
roślinne), do substancji oczyszczających organizm z różnego typu związków
sprzyjających powstawaniu nowotworów. Brokuły to ulubione warzywo Amerykanów
(np. prezydenta Busha). W Polsce pojawiły się niedawno i ich spożycie stale
rośnie. Są warzywem szczególnie wartościowym ze względu na wyjątkowo wysoką
zawartość witaminy C, karotenoidów (w tym ?-karotenu) oraz wielu innych
substancji o działaniu przeciwrakowym, typowych dla wszystkich warzyw
kapustnych. Brokuły zawierają też dużo błonnika oraz są źródłem potasu i
wapnia (dla tych, którzy nie lubią mleka). Ze względu na wrażliwość witaminy
C na wysokie temperatury najbardziej wartościowe są brokuły surowe i
mrożone, lub gotowane w naczyniach próżniowych, w których obróbka cieplna
przebiega w niższych temperaturach i jest krótsza.
pozdrawiam
b.
|