Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.
pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-fo
r-mail
From: "Marta" <m...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co zrobic z 1kg wolowiny?
Date: Sat, 25 Aug 2001 09:48:56 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 48
Message-ID: <9m7l62$1a1$1@news.tpi.pl>
References: <9m681m$h2f$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: wrona.punkt.pl
X-Trace: news.tpi.pl 998725634 1345 213.77.100.86 (25 Aug 2001 07:47:14 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 25 Aug 2001 07:47:14 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:64080
Ukryj nagłówki
Użytkownik "LoozeR" <l...@i...pl> napisał w wiadomości
news:9m681m$h2f$1@news.tpi.pl...
> Witam.
>
> Wczoraj zakupilem 1 kg przepieknej wolowiny z przeznaczeniem na Strogonowa
> ale tak sobie pomyslalem, ze gdyby ktos podal jakis alternatywny pomysl na
> ta wolowinke to chetnie zaeksperymentuje i podziele sie wrazeniami.
A ja jak zwykle : gulasik a do niego mozesz dodac pieczarke, ogorka
kiszonego (tylkow nieduzych ilosciach), fasole (czerwona - wczesniej
namoczona)
Ja przewaznie wrzucam co mi pod reke wpadnie i dusze, jestem po prostu
fanatyczka sosow i mieska w nich
"Stifado"
na 8-10 porcji
2 kg wolowiny
20 dkg cebuli
3 zabkic zosnku
4 lyzki oliwy
sol, bialy pieprz, slodka papryka w proszku (ja zawsze daje ostra lub pieprz
cayene)
2 lyzki koncentratu pomidorowego
2 lyzki maki
200ml czerwonego wina
natka, cytryna, marynowane peperoni -DO DEKORACJI
1) mieso umyc, osuszyc. pokroic cebule w czastki, czoenek obrac przecisnac
przez praske.
2) oliwe rozgrzac, podsmazyc cebule i czosnek (krotko) wlozyc mieso
(pokrojone w kawalki jak na gulasz) smazyc porcjami zeby wszyskie sie
przysmazyly, doprawic sola, pieprzem , papryka, dodac koncentrat i make,
zasamzyc , zalac winem i 4 szkl. wody.
3) wstawic do piekarnika i dusic ok 1,5h w temp 175 stopni C. od czasu do
czasu podlewac woda
4) potem mozesz doprawic sobie jeszcze pod twoj smak.
Mnie osobiscie bardzo to smakowalo, ale nie kazdy lubi wino (np czesc mojej
rodzinka i troche marudzila, ale zjedli)
Marta
|