Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Coś elektrycznego do tarcia ziemnieków
Date: Fri, 18 Nov 2016 20:40:57 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 33
Message-ID: <o0nlgu$7m8$1@node2.news.atman.pl>
References: <58225e0c$0$646$65785112@news.neostrada.pl>
<5822761c$0$649$65785112@news.neostrada.pl>
<5823c54b$0$5145$65785112@news.neostrada.pl>
<gbdjnne31hxe$.sr38bydmv3yc.dlg@40tude.net>
<5825fb37$0$15193$65785112@news.neostrada.pl>
<o0kfo9$2qo$2@mx1.internetia.pl> <o0ks4a$jdk$1@node1.news.atman.pl>
<582f3081$0$5157$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-72-157-177.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1479498078 7880 89.72.157.177 (18 Nov 2016 19:41:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 18 Nov 2016 19:41:18 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:38.0) Gecko/20100101 Thunderbird/38.7.0
Hamster/2.1.0.11
In-Reply-To: <582f3081$0$5157$65785112@news.neostrada.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:374420
Ukryj nagłówki
W dniu 2016-11-18 o 17:46, Ikselka pisze:
> To ja już chyba nigdy nie kupię frytkownicy.
>
> Uważam, że niepotrzebnie się zraziłaś - wystarczy do miski z pokrojonymi
> frytkami wcisnąć między frytki luźno zmięty spory kawałek ręcznika
> papierowego (ok. 1 m) i w różnych kierunkach przemieszczać je dłońmi razem
> z ręcznikiem, równocześnie dociskając papier do powierzchni ziemniaków.
> Trwa to może minutę, a frytki są suche. Oczywiście wcale nie płuczę ich
> przed smażeniem, bo ręcznik wchłania nadmiar skrobi razem z sokiem.
Papierowy ręcznik odpada. Wytarłam papierowym ręcznikiem patelnię, żeby
była sucha i jedząc frytki usmażone na patelni jakbym czuła ten papier.
Teraz mi zaświtało, że przecież mogę wytrzeć obrane, całe ziemniaki
ściereczką (oczywiście czyściutką, taką, którą się szklanki wyciera) i
dopiero je pokroić na frytki.
> Ponadto - sposób na dobre belgijskie frytki:
> http://www.zajadam.pl/dobre-przepisy/frytki-belgijsk
ie-jak-smazyc
>
> Cukier w przepisie jest po to, aby ładnie karmelizował i zezłacał frytki
> (to moja odpowiedź na pytanie w tekście).
> Etap obgotowywania z cukrem można zresztą pominąć całkiem albo przed
> osuszaniem frytek posypać je łyżeczką cukru, wymieszać, poczekać minutę,
> znowu wymieszać i dopiero wtedy osuszać ręcznikiem, natomiast bardzo
> polecam to dwukrotne smażenie - sama wypróbowałam.
>
O, nie. Cukier odpada, bo ja frytki jem na obiad (zamiast normalnie
gotowanych ziemniaków.).
Dzięki :-)
--
animka
|