Data: 2015-09-29 23:08:27
Temat: Re: Cukinia na "bigos" - na zimę.
Od: cef <c...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-09-28 o 09:02, Trybun pisze:
> Dwukrotnie próbowałem zamagazynować nadmiar cukinii w słoikach pod
> postacią gotowego już bigosu. Nie wiem co zrobiłem źle, ale mimo dość
> długiego pasteryzowania po1-2miesiącu denka w słoikach się wygięły na
> zewnątrz. Po otwarciu zapach i kolor nie budziły żadnych obaw, jednak
> nikt nie miał odwagi aby choć tego spróbować.. A może to normalny proces
> z tym wyginaniem się zakrętek gdy w słoikach jest cukinia, tak że
> niepotrzebnie wylądowała w koszu?
My robimy podobnie jak ikselka, ale cukinia jest bardziej poszatkowana
(bez skóry i nasion) podsmażana na oleju i podduszana z cebulką.
W takiej postaci zamrażamy, potem dodaje się tylko przysmażoną kiełbasę
czy nawet parówkę, czosnek.
Nazywamy to pacią, posiada konsystencję duszonej kapusty.
|