Data: 2007-08-19 17:50:40
Temat: Re: "Cukrzyca ma związek z niedoborem witaminy B1"
Od: "MT" <s...@d...null>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krycha ale muzulmanie i zydzi nie jedza wieprzowiny i zyja !
Zródła witaminy
Witamina B1 występuje wszędzie, a szczególnie dużo jest jej w tkankach
aktywnych metabolicznie (wątroba, serce), a także w: produkty zbożowe
grubego przemiału, mięso, wędliny (szczególnie wieprzowina), rośliny
strączkowe - groch, fasola oraz drożdże, orzechy, słonecznik, ryby, owoce i
warzywa. Tiamina jest zgromadzona głównie w warstwie zewnętrznej ziaren
zbóż, dlatego też procesy technologiczne polegające na łuskaniu i
polerowaniu zubażają mąkę w tę witaminę. Także enzym obecny w surowych
rybach: tiaminaza rozkłada tiaminę. Tiaminę odkrył Kazimierz Funk w 1912
roku.
|