Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Cydr, jabłecznik Re: Cydr, jabłecznik

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Cydr, jabłecznik

« poprzedni post następny post »
Data: 2012-09-16 12:12:51
Temat: Re: Cydr, jabłecznik
Od: "kiwiko" <k...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki


Użytkownik ""Dariusz K. Ładziak"" <d...@n...pl> napisał w
wiadomości news:5055acd0$0$26683$65785112@news.neostrada.pl...
Użytkownik kiwiko napisał:
> Użytkownik ""Dariusz K. Ładziak""<d...@n...pl> napisał w
> wiadomości news:505528f4$0$1230$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik Yarael Poof napisał:
>> Dzień dobry wszystkim, mam kolejne pytanie z cyklu cierpień młodego
>> Wertera.
>> Jesień, jabłka, więc - czemu nie cydr? Wino robiłem wiele razy, cydru
>> nie, jeżeli ktoś może rozwiać moje wątpliwości.
>>
>> 1) Czym właściwie się różni cydr od młodego wina? Tylko brakiem dodatku
>> cukru?
>
> Tym czym szampan od wina. Cydr (po staropolsku jabłecznikiem zwany) to
> trunek z moszczu jabłkowego wykorzystujący efekt wtórnej fermentacji dla
> wytworzenia dwutlenku węgla. Tę technikę fermentacyjną Celtowie znali ze
> dwa tysiące lat wcześniej jak braciszek Dom Pérignon.
>>
>> 2) Czy do cydru kupić "specjalne drożdże do cydru"? Czy to ściema
>> marketingowa i nadadzą się "Tokaj" czy "Burgund" albo inne powszechnie
>> dostępne.
>
> Nie ściema. Nie każdy szczep drożdży dobrze przygotowuje wtórną
> (bezdrożdżową) fermentację, nie każdy lubi wysoka kwasowość (a moszcz
> jabłkowy bez rozcieńczania i dosładzania, czyli tak jak powinno się
> jabłecznik robić
>
> no, właśnie, dlaczego znalazłam w przepisach dodawanie wody? Chodzi tylko
> o
> tanio i dużo? czy ma to jeszcze jakieś inne uzasadnienie?

Jak dodasz wody - masz za mało cukru, trzeba dosłodzić. Jak dosłodzisz -
to nie cydr masz a żura, patykiem pisane, wino marki wino...
Jak pisałem - kwasowość jabłek jest znacznie większa od kwasowości
winogron, z moszczu jabłkowego nie zrobisz wina o kwasowości wina
gronowego (stąd rozcieńczanie i dosładzanie), moszcz jabłkowy czysty
inaczej fermentuje (trzeba mieć stosowny szczep drożdży...)
Prawdziwy jabłecznik robi się wyłącznie z moszczu jabłkowego.

ok, pytam, bo o cydrze pomyślałam, gdy już przestałam zbierać jabłka. Było
ich po prostu za dużo ;). Tak miało być też z winogronami, ale przyszłam za
późno i pozostała mi niewielka część. I to też jest jakieś rozwiązanie ;),
ale to co zostało, przebrane, zgniecione czeka w butli przy kominku. To moje
pierwsze wino, więc nie wiem co by tu zrobić jeszcze ;)

kiwiko


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
16.09 jerzy.n
16.09 Dariusz K. Ładziak
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6