Data: 2015-02-21 14:54:58
Temat: Re: Cydr wlasnej roboty
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
XL wrote:
> Dnia Sat, 21 Feb 2015 09:03:45 +0100, krys napisał(a):
>
>> XL wrote:
>>
>>> Dnia Fri, 20 Feb 2015 15:58:24 +0100, Tomasz napisał(a):
>>>
>>>> Użytkownik "Tomasz" <t...@g...com> napisał
>>>>>
>>>>> Z tymi nowymi drozdzami FERMIVIN PDM (bayanus) pierwszy raz wyprobuje
>>>>> od razu do soku.
>>>>>
>>>> Nastawiłem sok z Tesco z kartonu 5l z drozdzami FERMIVIN PDM (bayanus),
>>>> po 4 dniach napoj jest gotowy i calkowicie wytrawny. O to mi chodzilo,
>>>> jest super.
>>>
>>> Z "kartonowego" soku? - równie dobrze mogłeś kupić w Tesco parę butelek
>>> sikacza, bez całej roboty.
>>
>> Dlaczego?
>>
>
> Ponieważ sok w kartonie jest przetworzony, czyli przez ogrzanie i/lub inną
> konserwację pozbawiony walorów smakowych i fizycznych świeżego soku
> owocowego, także witamin. W domowym winie chodzi (także) o ich zachowanie
> - chyba?
Skoro drożdzę mu nie zdechły, to nie jest tak źle. BTW są teraz soki
tłoczone, pakowane próżniowo. Świeże.
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
|