Data: 2012-10-09 14:43:01
Temat: Re: Czajniki
Od: Krzysztof Tabaczyński <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "tomjas" <t...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
news:slrnk781f6.gqn.tomjas@krusty.localdomain...
> On Tue, 9 Oct 2012 12:35:41 +0200, jerzy.n wrote:
>> Tak ogólnie nazywamy naczynia do gotowanie wody z przeznaczeniem na
>> herbatę
>> , kawę i inne takie .
>> Pytania mam dwa, czym usuwać nagromadzony w naczyniu kamień i czy wylewać
>> wodę z poprzedniego dnia i nalewać nową , czy wystarczy dolać wody ...
>> Pozdrawiam
>>
> Ja wlewam do czajnika octu i podgrzewam na ogniu aż zacznie "syczeć".
> Zestawiam z ognia i zostawiam na 20 min. Po tym czasie nie ma śladu po
> kamieniu. Czajnik płuczę, a potem wlewam wodę i zostawiam na kilka godz.
> aż się cały ocet wypłucze.
Ocet działa także na zimno.
Jak zalać na całą noc, to kamień też rozpuści.
Ale kwasek cytrynowy chyba skuteczniejszy.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
|