Data: 2006-12-29 16:26:37
Temat: Re: Czas na faworki
Od: Alkmina <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena Bassett napisał(a):
> turecky wrote:
>
>> Magdalena Bassett <i...@b...com> napisał(a):
>>
>>> W tym roku robie faworki jak zwykle, ale nastawilam w sloiku cukier
>>> puder ze skorka pomaranczowa, i pachnie pieknie. Ten wlasnie uzyje do
>>> faworkow. A wy robicie jakies warianty, czy tradycyjne faworki i roze
>>> karnawalowe? Zastanawialam sie nad innym ksztaltem, moze pasy bez
>>> przewijania, ale naciete wzdluz jednego brzegu, jak palce. Jakies
>>> pomysly na niecodzienne faworki?
>>> MB
>>
>
>> Przepis ten ma w mojej rodzinie długoletnią tradycję.
>
>
> Ja swoj wlasny tradycyjny przepis tez mam, bez alkoholu, bez zadnego
> wybijania, po prostu zwykle wyrabianie ciasta, a tak samo kruche i z
> bablami wychodza, ale mnie chodzilo o cos wlasnie nie tradycyjnego, lub
> jakis pomysl na lekkie odejscie od tradycji.
> MB
Jak chcesz odejść od tradycji to je zafarbuj. Możesz do tego celu użyć
soku z buraków, marchwi, czy czegoś tam jeszcze.
Ja robię tradycyjne:
1/2 kg mąki,
8 żółtek,
1-2 łyżki spirytusu lub rumu,
płaska łyżeczka soli,
ok. 1/2 szkl. gęstej śmietany.
Smażę na oleju.
Alkmina
|