Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Paulinka <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czas szparagów...
Date: Tue, 28 May 2013 22:46:14 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 30
Message-ID: <ko352n$3r8$1@node1.news.atman.pl>
References: <519dcc03$0$26697$65785112@news.neostrada.pl>
<kntj2c$4sq$2@node2.news.atman.pl>
<51a3257d$0$26687$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 78.31.214.11
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1369773975 3944 78.31.214.11 (28 May 2013 20:46:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 28 May 2013 20:46:15 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:17.0) Gecko/20130509
Thunderbird/17.0.6
In-Reply-To: <51a3257d$0$26687$65785112@news.neostrada.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:351263
Ukryj nagłówki
W dniu 2013-05-27 11:21, Feniks z popiołów pisze:
> W dniu 2013-05-26 20:08, Paulinka pisze:
>> W dniu 2013-05-23 09:57, medea pisze:
>>> ...w pełni :)))
>>>
>>> Robiłam już zupę krem ze szparagów na 2 sposoby, szparagi zapiekane z
>>> szynką,szparagi w sosie holenderskim. I planuję wkrótce makaron ze
>>> szparagami w sosie cytrynowym.
>>> Co jeszcze można by, Szanowni Państwo?
>>
>>
>> Nie mam pojęcia. Nigdy nie jadłam świeżych szparagów - serio :)
>
> Przetestuj, bo warto. Sam szparag ma wiele cennych składników (nawet
> oficjalna nazwa to szparag lekarski), a do tego ma znikomą ilość
> kalorii, więc można poszaleć z dodatkami. ;) Na początek: odciąć twarde
> dolne końcówki, cienko obrać ze skórki (ja obieram białe po całości, a
> zielone tylko tak maksymalnie do połowy), ugotować w wodzie z solą i
> cukrem lub na parze (zielone krócej, białe 10-15 minut), przelać zimną
> wodą, podać z bułką tartą przesmażoną na maśle. Jak posmakują, to można
> eksperymentować dalej z sosami, zupami itd. Moje najnowsze odkrycie to
> zupa ze szparagów gotowana na śmietance. I z grzaneczkami. Prosta, a
> pychotka niesamowita.
No to najbliższy weekend zarezerwowany na testy ze szparagami :)
Pozdrawiam
P.
|