Data: 2003-04-07 19:04:37
Temat: Re: Czerwona papryka pieczona pod grylem w zalewie
Od: "Olimpia" <o...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Musowo czosnek i extra vergine olive oil!
> Do proporcji trzeba dojsc doswiadczalnie (chyba, ze ktos wie), za 3-4
razem
> powinno byc o'key :-)
> Robi to moj znajomy, ale za nic nie chce zdradzic przepisu (papryki piecze
> w piekarniku i pozbawia skory i chyba plywaja w sloikach ziarenka
pieprzu -
> nie za duzo, to moze jedynie dla ozdoby?), ale z kazdej partii odstawia mi
> litrowy sloiczek.
Ja podobna papryke robie w ten sposob: pieke w piekarniku czerwona
papryke(220C) az skora bedzie dobrze spieczona, nastepnie prosto z blachy,
goraca papryke laduje do reklamowki,zawiazuje ja i wsadzam do miski (puszcza
sok) i taki pakunek zostawiam przykryty recznikiem pare godzin (jak dobrze
przestygna w tej torebce to lepiej skora schodzi) jak sa zimne obieram
dokladnie ze skorek ,kroje w paski i mieszam z zalewa.Mozna jesc od razu ale
lepsze nastepnego dnia po przegryzieniu.
Zalewa:3 lyzki oleju,2 lyzki octu winnego,1 lyzka cukru, soli wg
uznania,rozgnieciony czosnek-duzo(kilka sporych zabkow)
Mam nadzieje ze troche pomoglam :-))
Pozdrawiam!
--
Olimpia
|