Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czerwony barszcz kiszony - coś nie tak z nim ;-(
Date: Sun, 11 Jun 2006 10:19:52 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <e6gjr0$8e6$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <e6f4qm$o7k$1@news.onet.pl> <4...@n...tpi.pl>
<e6ghb7$fvc$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: abck192.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1150014113 8646 83.6.226.192 (11 Jun 2006 08:21:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 11 Jun 2006 08:21:53 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0623-4, 2006-06-09), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:270710
Ukryj nagłówki
"dodo" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:e6ghb7$fvc$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
> news:448b70e4.16186374@news.tpi.pl...
>> On Sat, 10 Jun 2006 20:59:28 +0200, "dodo" <m...@p...onet.pl>
>> wrote:
>>
>>
>>>Czy może mi ktos powiedzieć co robie nie tak?? I jakim sposobem pierwszy
>>>wyszedł taki dobry a następne do niczego??
>>
>> Temperatura? Jesli solone bylo tak samo to pozostaje kwestia
>> temperatury. Kiszenie barszczu to fermentacja mlekowa. Bakterie kwasu
>> mlekowego sa bardziej odporne na sol od drozdzy i bardziej odporne na
>> zimno od grzybow - zatem kluczem do powodzenia w kiszeniu jest
>> wlasciwe zasolenie i odpowiednio niska temperatura. Jak jest slono i
>> nisko - bakterie kwasu mlekowego ruszaja pierwsze a jak srodowisko
>> dostatecznie zakwasza to juz i na cieplo ani bakterie octowe(ktore
>> potrzebuja etanolu wczesniej przez drozdze yprodukowanego) ani drozdze
>> czy inne grzyby nie maja szans.
>
> Dzięki za odpowiedź
> Czyli że było im za ciepło??
> Za kazdym razem buraki stały w tym samym miejscu, a szczerze powiedziawszy
> powiedziano mi że mają w cieple stać (cieplejszego miejsca nie znalazłam
> niż kuchnia)
> pzdr
> Dodo
A jak myślisz, skąd wzięły się zarodniki pleśni? Naczynie nie
wydezynfekowane.
|