Data: 2006-06-11 07:33:54
Temat: Re: Czerwony barszcz kiszony - coś nie tak z nim ;-(
Od: "dodo" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:448b70e4.16186374@news.tpi.pl...
> On Sat, 10 Jun 2006 20:59:28 +0200, "dodo" <m...@p...onet.pl>
> wrote:
>
>
>>Czy może mi ktos powiedzieć co robie nie tak?? I jakim sposobem pierwszy
>>wyszedł taki dobry a następne do niczego??
>
> Temperatura? Jesli solone bylo tak samo to pozostaje kwestia
> temperatury. Kiszenie barszczu to fermentacja mlekowa. Bakterie kwasu
> mlekowego sa bardziej odporne na sol od drozdzy i bardziej odporne na
> zimno od grzybow - zatem kluczem do powodzenia w kiszeniu jest
> wlasciwe zasolenie i odpowiednio niska temperatura. Jak jest slono i
> nisko - bakterie kwasu mlekowego ruszaja pierwsze a jak srodowisko
> dostatecznie zakwasza to juz i na cieplo ani bakterie octowe(ktore
> potrzebuja etanolu wczesniej przez drozdze yprodukowanego) ani drozdze
> czy inne grzyby nie maja szans.
Dzięki za odpowiedź
Czyli że było im za ciepło??
Za kazdym razem buraki stały w tym samym miejscu, a szczerze powiedziawszy
powiedziano mi że mają w cieple stać (cieplejszego miejsca nie znalazłam niż
kuchnia)
pzdr
Dodo
--
----------------------------------------
I am using the free version of SPAMfighter for private users.
It has removed 222 spam emails to date.
Paying users do not have this message in their emails.
Get the free SPAMfighter here: http://www.spamfighter.com/len
|