Data: 2001-01-05 15:02:50
Temat: Re: Czy rosol /wywar/ na miesie jest zdrowy?
Od: "Marcin 'Cooler' Kulinski" <k...@i...pwr.wroc.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jola L-L napisał(a) w wiadomości: <9346nt$1sf$1@news.tpi.pl>...
> Chociaz bialko powstaje z tych samych 22 aminokwasow, to jednak
>wyrozniamy wiele jego rodzajow, zaleznie od roznych czynnosci
>organizmu.Istnieja dwa glowne rodzaje bialka:
>
> -PELNOWARTOSCIOWE-zawiera wszystkie niezbedne aminokwasy zapewniajace
>jego calkowite wykorzystanie proporcjonalnie do wzrostu i budowy tkanek.
>Znajduje sie w zywnosci pochodzenia ZWIERZECEGO, jak np: mieso drob, jajka,
>mleko, sery oraz w owocach morza.
> -NIEPELNOWARTOSCIOWE-glownie w zywnosci pochodzenia roslinnego, brakuje
>pewnych niezbednych aminokwasow i dlatego nie moze byc ono wykorzystane
jako
>jedyne bialko w diecieZnajduje sie w nasionach, orzechach, ziarnach zboz,
>grochu i fasoli.
> ( za Earl Mindell-" Biblia witamin")
Z innej ksiazki tego samego autora:
"Wyrozniamy dwa rodzaje bialek wystepujacych w pozywieniu: bialko
komplementarne oraz bialko niekomplementarne. Bialko komplementarne powinno
zawierac osiem podstawowych aminokwasow, ktore nie moga byc wytwarzane przez
organizm ludzki, a sa niezbedne dla jego prawidlowego funkcjonowania.
Naleza do nich: tryptofan, fenyloalanina, lizyna, treonina, metionina,
leucyna, izoleucyna oraz walina. Niemowleta i male dzieci potrzebuja
dodatkowej porcji metioniny w swojej diecie. Bialko komplementarne jest
zwykle zawarte w pozywieniu pochodzenia zwierzecego, np. jajach i miesie.
Lecz soja jest jedna z niewielu roslin zawierajacych odpowiednio
zrownowazona ilosc wszystkich osmiu niezbednych aminokwasow. (...)
Wartosc odzywcza soi moze zostac zwiekszona dzieki laczeniu jej z ryzem,
makaronem lub chlebem, w ktorych to produktach wystepuja inne, wzajemnie
uzupelniajace sie aminokwasy.
Zgodnie z zaleceniami rzadu amerykanskiego soje uznaje sie za zrodlo bialka
alternatywne w stosunku do miesa. (...) Na podstawie zamieszczonego w
"American Journal of Clinical Nutrition" artykulu na temat produktow
sojowych mozna wysnuc wniosek, ze bialko sojowe moze byc jedynym zrodlem
bialka dla organizmu ludzkiego, ktorej to regule nie podlegaja jedynie
niemowleta-wczesniaki."
Earl Mindell, "Soja - cud natury", Proszynski i S-ka 1999
Albo pan Mindell jest niezbyt konsekwentny, albo (co jest chyba bardziej
logicznym wytlumaczeniem) po prostu wiedza nt. zywienia czlowieka poszla
troche do przodu od czasu napisania "Biblii witamin".
Pozdro,
Cooler
|