Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy rosol /wywar/ na miesie jest zdrowy?
Date: Fri, 5 Jan 2001 22:31:13 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 46
Message-ID: <935ecr$rns$1@news.tpi.pl>
References: <021001c0775a$4336ca00$4fdf4cd5@tea>
Reply-To: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.77.89.2
X-Trace: news.tpi.pl 978730203 28412 213.77.89.2 (5 Jan 2001 21:30:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 5 Jan 2001 21:30:03 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:40066
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Herbatka" napisał...
> Chwila, chwila Joanno, chyba sie zagalopowalas "ONi" byli tu duzo
wczesniej
Przepraszam... Po prostu mam wrażenie, że te teksty w wątku o rosole są też
przez rozbudzone przeze mnie emocje...
> Rany boskie, znowu totalne OT - a moze bysmy cos upichcili zamiast drzec
> koty ?
Można by ugotować "kapustkę" do schabowego...
Kapustkę napisałam w cudzysłowie, bo tak nazwał to mój teść...
Co potrzebujemy?
Cukinie - 3 małe razem tak około kilograma...
Paprykę - zieloną i czerwoną
Cebulkę
Troszkę suszonych grzybków do smaku...
Odrobinę oleju
To wszystko należy pokroić:
Cebulkę drobno,
paprykę w kostkę
cukinię w plasterki (jeśli mamy duże dojrzałe sztuki to należy usunąć
pestki)
Podsmażamy cebulkę na oleju, jak się zeszkli dodajemy paprykę, smażymy
chwilkę i wrzucamy cukinię. Dusimy pod przykryciem soląc odrobinę aby
zmiękła i puściła troszkę soczek... Dodajemy ugotowane oddzielnie grzybki
razem z wywarem (ale gotujemy je w malutkiej ilości wody). Soczek
odparowujemy lub dodajemy ciut mąki (ja po postu delikatnie posypuje i
mieszam (jeśli jest puszysta nie zrobią się kluchy) Całość gotowania nie
powinna zająć dłużej niż pół godziny, bo nam się cukinia zupełnie
rozciapie...
Oczywiście solimy do smaku. Kto lubi pikantne może dodać pieprzu i
papryki...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|