Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!feeder.erje.net!us.feeder.erje.net!news.glo
rb.com!npeer02.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwin
ds-media.com!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!u
nt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.PO
STED!not-for-mail
Date: Wed, 06 Nov 2013 11:17:20 +0100
From: Qrczak <q...@g...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:15.0) Gecko/20120824
Thunderbird/15.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy to ma szansę się udać? --> Ganache
References: <5278fd46$0$2140$65785112@news.neostrada.pl>
<52790072$0$2295$65785112@news.neostrada.pl>
<527a0f3d$0$2188$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <527a0f3d$0$2188$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 33
Message-ID: <527a170c$0$2283$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.187.185.114
X-Trace: 1383733005 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2283 79.187.185.114:54414
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2724
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:353139
Ukryj nagłówki
Dnia 2013-11-06 10:43, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> W dniu 2013-11-05 15:28, bulka paryska pisze:
>> Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
>> news:5278fd46$0$2140$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Na jednym z opakowań znalazłam przepis na krem czekoladowy do
>>> przełożenia ciasta: w rondelku w 500ml śmietanki kremowej rozpuścić
>>> 200dag czekolady gorzkiej i 100dag czekolady mlecznej, następnie
>>> schłodzić parę godzin w lodówce i ubić na sztywno.
>>> Czy taka masa w ogóle da się potem ubić? Przepis wydaje mi się
>>> interesujący, ale jakoś nie mam zaufania do tych opakowaniowych
>>> pomysłów. Ktoś robił coś podobnego?
>> ==================
>> Da sie oczywiscie - wyprobowane.
>> Rezultat nazywa sie ganache :) Absolutna PYCHA i BOMBA kaloryczna ...
>> pogooglaj a zobaczysz mase przepisow.
>> :)
>
> No patrz, to ja zwykle robię taką polewę czekoladową do ciast (może z
> nieco innymi proporcjami - mniej śmietany, więcej czekolady), a nie
> wiedziałam, że robię ganache. ;) Nigdy nie przyszło mi jednak do głowy,
> że tę masę da się jeszcze ubić. Zresztą poczytałam trochę wpisów w
> googlach i widzę, że nie zawsze się to udaje.
Mnie zawsze się udaje wersja zmodyfikowana: do ubitej śmietany dodaję
roztopioną w kąpieli czekoladę. Jeszcze nigdy się nie zwarzyło, zawsze
staje się bardziej "puchate" niźli polewa jako taka.
A... śmietany nigdy nie dosładzam, a czekoladę daję w zależności od
widzimisia: gorzka, deserową, mleczną, ba... nawet białą.
Spróbuj.
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
|