Data: 2013-11-06 10:43:27
Temat: Re: Czy to ma szansę się udać? --> Ganache
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2013-11-05 15:28, bulka paryska pisze:
> Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:5278fd46$0$2140$65785112@news.neostrada.pl...
>> Na jednym z opakowań znalazłam przepis na krem czekoladowy do
>> przełożenia ciasta: w rondelku w 500ml śmietanki kremowej rozpuścić
>> 200dag czekolady gorzkiej i 100dag czekolady mlecznej, następnie
>> schłodzić parę godzin w lodówce i ubić na sztywno.
>> Czy taka masa w ogóle da się potem ubić? Przepis wydaje mi się
>> interesujący, ale jakoś nie mam zaufania do tych opakowaniowych
>> pomysłów. Ktoś robił coś podobnego?
> ==================
> Da sie oczywiscie - wyprobowane.
> Rezultat nazywa sie ganache :) Absolutna PYCHA i BOMBA kaloryczna ...
> pogooglaj a zobaczysz mase przepisow.
> :)
No patrz, to ja zwykle robię taką polewę czekoladową do ciast (może z
nieco innymi proporcjami - mniej śmietany, więcej czekolady), a nie
wiedziałam, że robię ganache. ;) Nigdy nie przyszło mi jednak do głowy,
że tę masę da się jeszcze ubić. Zresztą poczytałam trochę wpisów w
googlach i widzę, że nie zawsze się to udaje.
Ewa
|