Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.man.poznan.pl!not-for-mail
From: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy warto jeszcze gotować?
Date: Sat, 10 Jul 2004 21:32:14 +0200
Organization: Czarodziejka
Lines: 25
Message-ID: <lc19q0bt5fg5$.dlg@czarodziejka.net>
References: <ccndm4$4u0$1@inews.gazeta.pl> <4...@p...gazeta.pl>
<ccpev2$jr6$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: c46-162.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunflower.man.poznan.pl 1089487927 25141 62.21.46.162 (10 Jul 2004 19:32:07
GMT)
X-Complaints-To: t...@m...poznan.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 10 Jul 2004 19:32:07 +0000 (UTC)
X-Beer: Czarna Fortuna
X-Face: #%:l<-7xTEhn=G>0=`0DS"4#Voo{S~E9q_zd[O(rjZd2SD3+A2SY$&hcJO'%UsLy$0;bMJ=
dG-dG/jlmeKsISszyRotJ>'~|kBnImK^BU~II;CAmT?fYpaA0
X-Newsreader: Czarodziejski czytnik Ti`Any
X-User: Ti`Ana
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.11.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:207306
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 10 Jul 2004 21:10:48 +0200, Waćpanna lub Waćpan *waldek*, w
wiadomości news:<news:ccpev2$jr6$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:
> Podobnie z gotowaniem. Garmażeryjna, fastfudowa (i nie tylko) masówka
> wypiera tradycyjne gotowanie. Tryb życia również. Jeśli będzie się to
> posuwało w tempie takim, jak obecnie, to za 20 lat nie będziemy sami nic
> przyrządzać, m.in. z tego powodu, że nie będzie można już kupić surowych,
> dziewiczych produktów. A jeśli nawet, to będą one wszystkie miały jednakowy,
> wiecie jaki, (bez)smak.
O to się martwię :( Kiedyś gotowało się na wołowinie z kością, teraz coraz
trudniej ją dostać. Kiedyś była kiszona kapusta która była !kwaśna!, a teraz
jest jakaś nijaka, mimo, że obskoczyłam wszystkie rynki w Poznaniu. Że już
nie wspomnę o jabłkach, które wszystkie są teraz do siebie podobne, rzadko
różnią się w smaku, są błyszczące i jakieś takie... dziwne. Agrest do
kupienia w sklepie jest coraz rzadziej, tak samo czarna porzeczka. Kurę to
muszę zamawiać w sklepie, bo to nie idzie, ludzie biorą kurczaki i dodają
kostki knorra (ja też czasami, przyznaję się :)) Ech, zagłada, Panie,
zagłada. A wędliny bez smaku? A mleko UHT, czyli biała woda? Miksełka
pakowane jak masło? SZkoda, gadać...
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
|