Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czy znacie jakies dziwne owoce, czy jedliscie je? Re: Czy znacie jakies dziwne owoce, czy jedliscie je?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Czy znacie jakies dziwne owoce, czy jedliscie je?

« poprzedni post
Data: 2001-01-07 10:32:29
Temat: Re: Czy znacie jakies dziwne owoce, czy jedliscie je?
Od: Krysia Thompson <k...@f...unn.ac.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki

nizej wymieniony durian widzialam i wachalam wlasnorecznie (!) w
Tajlandii... duze, szare, pekate, z duzymi miekkimi a la kolce
rogami, wisi na drzewie i nieziemsko smierdzi - aromatyczny
bukiet gnijacego mieska, dojrzalych skarpet, przechodzonego
plesniowego serka, zaniedbanego smietnika w parne lato... bylam o
metr od tego , albo i poltora, chwycilo za gadlo, oj chwycilo....
Robia z tego takze lody....
Owoc ma zakaz wstepu do hoteli i samolotow, podejrzani sa
obwachiwani

Krysia


>to ze strony www.puszkkka.vege.pl
>
>wiele tych owocow mozna kupic w duzych supermarketach np. w hicie
>
>Rodzaj owocu
>Opis i Zastosowanie
>
>Awocado
>To mieszanka owocu z warzywem. Ma zieloną lub czarną skórkę i bogaty w
>tłuszcz miąższ. Dzięki temu, że smak awokado jest neutralny, można go używać
>zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Dojrzały owoc powinien być
>nieco miękki. Twardy, niedojrzały dojrzeje, jeśli położymy go w temperaturze
>pokojowej. Jest bardzo odżywczy i zawiera białko, potas, wapń, żelazo,
>witaminy (C, z grupy B, E oraz prowitaminę A) i lekkostrawny tłuszcz
>roślinny. Jadalny jest świeży, kremowozielonkawy miąższ, który w smaku
>przypomina orzechy. Owoc po przekrojeniu i wycięciu pestki należy skropić
>sokiem z cytryny, gdyż pod wpływem powietrza zmienia kolor na szary.
>
>Banan milk
>Banan azjatycki, mały (nie większy niż kciuk dorosłego człowieka). Ma ścisły
>miąższ pozwalający na smażenie. Bardzo dojrzały można jeść na surowo.
>
>Belimbing
>Odmiana karamboli. Małe owoce, kwaśne, smakiem przypominające cytrynę.
>Spożywa się na surowo, do sałatek i przetworów. daktyl Ma dużą wartość
>odżywczą i jest ceniony jako nieobciążające żołądka i jelit źródło energii.
>
>Durian
>Pochodzi z Indonezji. Uprawiany w krajach południowo-wschodniej Azji. Po
>malajsku "duro", znaczy róg. Rogami pokryta jest łupina owocu. We wnętrzu,
>podzielonym na wiele części, znajduje się jasnokremowy miąższ. Przyrządzany
>jak jarzyna, dodawany do zup i sałatek.
>
>Figa
>Owoc figowca, drzewa uprawianego w pasie tropikalnym i śródziemnomorskim. Do
>najlepszych odmian należy figa smyrneńska z Turcji i black mission z USA.
>Figa działa pobudzająco na trawienie i jest bogata w cukier, prowitaminę A i
>sole mineralne. Spożywa się suszone i świeże. W surowych miąższ wyjmuje się
>z łupiny łyżeczką, suszone można zjadać wraz z łupiną. Dodaje do potraw z
>ryżu, do ciast i wyrobów cukierniczych. Używana również do produkcji dżemów.
>
>Granat
>Owoc granatu właściwego , uprawiany na obszarze Morza Śródziemnego. Z soku
>wyrabia się syrop - granadinę i galaretki.
>
>Gwajawa pospolita
>Owoc drzewa guayava, pochodzącego z Peru. Ma soczysty miąższ o bardzo dużej
>zawartości witaminy C. Używany na kompoty i sok, spożywany również na
>surowo.
>
>Jabłko cukrowe
>Bardzo słodki owoc z rodziny flaszowcowatych. Występuje w Azji i Ameryce
>Południowej.
>
>Jack fruit
>Duży owoc drzewa rosnącego w południowo-wschodniej Azji. Ma podobny do
>brzoskwini zapach oraz słodki smak. Z powodu swoich rozmiarów sprzedawany
>zwykle w kawałkach. Niedojrzały owoc gotowany jest jak warzywo. Dojrzały
>spożywa się na surowo jako przekąskę lub dodatek do innych owoców. Po
>zmiksowaniu z lodem i cukrem przyrządza się z niego napój.
>
>Karambola
>Zwana też star fruit, oskomianem pospolitym. Pochodzi z wysp Indonezji. Ma
>kruchy, soczysty miąższ i cierpki smak. W przekroju poprzecznym ma kształt
>gwiazdy. Pokrojony na plastry spożywany jest na surowo. Używany do produkcji
>galaretek, dżemów i soków.
>
>Kiwano
>Rogaty, mały melon rosnący w krajach tropikalnych Azji i Afryki. Ma
>delikatny smak. Spożywany na surowo, smażony, dodawany do sałatek owocowych
>i napojów.
>
>Kumkwat
>Mały, pochodzący z Chin owoc jest rodzajem miniaturowej pomarańczy o
>słodkiej skórce i soczystym, lekko gorzkawym miąższu. Spożywa się go na
>surowo ze skórką. Sprzedawany świeży, w syropie i konserwowany.
>
>Kwiat banana
>Jadalne są nie tylko owoce, lecz także kwiat oraz liście banana. Liście
>służą do zawijania potraw i do wyrobu jednorazowych "kokilek", w których
>potrawy są gotowane na parze lub zapiekane. W kuchniach azjatyckich
>wykorzystuje się także kwiaty banana.
>
>Langsat
>Pokryty twardą, niejadalną skórka owoc drzewa rosnącego na Połwyspie
>Malajskim. Biały miąższ składa się z kilku segmentów. Jest jędrny, ma
>słodko-kwaskowaty smak i przyjemny aromat.
>
>Liczi
>Owoc pochodzący z południowych Chin, zwany też chińską śliwką. Spożywany na
>surowo i smażony w cukrze. Po wysuszeniu spożywany jako tzw. orzech liczi.
>
>Limona
>Mały, najczęściej zielony owoc podobny w smaku do cytryny, ale o
>intensywniejszym aromacie. Pochodzi z Archipelagu Malajskiego, uprawiany w
>krajach tropikalnych. Używany do przetworów, dodawany do lodów i sorbetów,
>jest także składnikiem sosów i dań kuchni orientalnych.
>
>Longan
>Pochodzi z Indii i Chin. Ma małe owoce o brązowej, zdrewniałej skórce i
>kwaskowatym orzeźwiającym miąższu. W smaku podobne do liczi. Spożywane są na
>surowo. Konserwowane w syropie, niekiedy smażone w cukrze, dodawane do
>sałatek owocowych.
>
>Mango
>Pochodzi z Indii. Rozróżnia się ponad 1000 odmian. Ma miąższ słodki i
>soczysty. Spożywany na surowo, w sałatkach, kompotach i dżemach. Składnik
>pikantnych pikli i chutneyów. Zniedojrzałego mango można przygotować
>jarzynę. W sprzedaży świeży, w puszkach, suszony i kandyzowany. Podawanie
>owocu mango: po przekrojeniu mango na pół i usunięciu mocno przyrośniętej
>pestki, należy naciąć miąższ w kratkę i wypchnąć go do góry.
>
>Mangostan właściwy
>Pochodzi z Indonezji. Pod twardą łuską ma 6-7 łatwo oddzielających się
>cząstek. W smaku delikatny i słodki. Spożywany na surowo. Przetwarzany na
>dżemy, galaretki i kompoty.
>
>Marakuja
>Zwana też męczennicą jadalną. Pochodzi z Brazylii. Ma wodnisty miąższ z dużą
>ilością pestek. Uprawiana w Ameryce Środkowej i w krajach
>poludniowo-wschodniej Azji. Liczy ponad 300 odmian. Używana głównie do
>wyrobu soków i lodów. Spożywana również na surowo.
>
>Melon
>Pochodzi z tropikalnych obszarów Afryki i środkowej Azji. Wyróżnia się kilka
>odmian. siatkowaty ma żółtawozielony miąższ, zimowy ma miąższ żółtawy, a
>odmiany kantalupa - pomarańczowy, bardzo słodki i aromatyczny. Hoduje się
>także melony miniaturowe. Spożywane są na surowo, ochłodzone. Często do
>wydrążonego z nasion melona dodaje się małe lub pokrojowe w kostkę owoce,
>ocukrzone i skropione alkoholem, które przed podaniem wkłada się na 2-3
>godziny do lodówki. Kostki melona można marynować w occie. Z zielonego
>melona przyrządza się konfitury, używane do ozdabiania ciast.
>
>Miechunka jadalna
>Owoce rosnące w Afryce, Ameryce Południowej, Australii i Azji. Wielkości
>czereśni, zielone lub czerwone w sztywnej, podobnej do papieru powłoce. Mają
>kwaskowaty smak i aromatyczny zapach. Używane do sałatek, tortów i kompotów.
>Sprzedawane w puszkach.
>
>Nashi
>Zwana też gruszką japońską. Owoc występujący w Azji. Ma smak kwaskowatej
>gruszki i kształt jabłka.
>
>Papaja
>Owoc tropikalnego drzewa podobnego do palmy. Pochodzi z Meksyku i z
>zachodnioindyjskich wysp, gdzie ludność tubylcza nazywa go paw-paw. Ma smak
>podobny do melona. Jest owocem cennym i ma wszechstronne zastosowanie.
>Czerwona jest smaczniejsza niż żółta. Zawiera wiele witamin. Spożywany na
>surowo, najlepszy z sokiem cytrynowym lub z limony. Można dusić. Zielone,
>niedojrzałe owoce przygotowuje się tak, jak warzywa. Składnik sałatek
>egzotycznych. Dodawany do przetworów i pikli. Sprzedawany w puszkach, w
>postaci soku lub kandyzowany. Niedojrzałe owoce nadają się do gotowania,
>można je przyrządzać tak samo jak warzywa dyniowate.
>
>Persymona
>Owoc kaki, zwany także jabłkiem orientu lun hurmą wschodnią. Pochodzi z
>Azji. Ma miąższ twardy, mączysty lub galaretowaty. Spożywany na surowo lub
>suszony i kandyzowany, używany na galaretki i dżemy.
>
>Plantan
>Banan skrobiowy. Nie wolno go spożywać na surowo, za to można do przetworów,
>zup, potraw duszonych i do smażenia.
>
>Pomelo
>Największy owoc z rodziny cytrusów, o grubej skórce i włóknistym miąższu.
>Jest to współcześnie wyhodowana odmiana owocu pompela - pierwotnej formy
>grejpfruta. Spożywane na surowo, do sałatek, a także do wyrobu marmolady.
>
>Rambutan
>Owoc z rodziny liczi. Pochodzi z Półwyspu Malajskiego i z Indonezji. Twarda
>skórka pokryta cienkimi włoskami. Po obraniu dodawany do sałatek.
>
>Salak
>Owoc drzewa z rodziny palmowatych, rosnącego w Indonezji. Jasnożółty, twardy
>miąższ składa się z kilku segmentów. Ma delikatny, lekko kwaskowaty smak i
>aromat przypominający truskawki.
>
>Tamarillo
>Tropikalny owoc wielkości jajka z czerwonobrązową skórką i miąższem o smaku
>przypominającym pomidory. Spożywany na surowo z cukrem. Dodawany do sałatek
>i zup.
>
>
>na podstawie książek:
>."Kuchnia wegetariańska" autorstwa Marka Łebkowskiego (Prószyński i S-ka)
>."Kuchnia wegetariańska" autorstwa Isy Fuchs (Polskie Wydawnictwo
>Ekonomiczne)
>."Kuchnia wegetariańska świata" autorstwa Angeliki Ilies (MUZA S.A.)
>przygotowała Kropka
>
>

K.T. - starannie opakowana


-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
07.01 rena
07.01 Jo'Asia
08.01 Krysia Thompson
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6