Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czy znacie jakies dziwne owoce, czy jedliscie je? Re: Czy znacie jakies dziwne owoce, czy jedliscie je?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Czy znacie jakies dziwne owoce, czy jedliscie je?

« poprzedni post
Data: 2001-01-07 11:45:36
Temat: Re: Czy znacie jakies dziwne owoce, czy jedliscie je?
Od: "rena" <r...@a...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

to tak naturalnie smierdzi? moze wachalas zepsuty owoc? a jak smakuje?



Uzytkownik "Krysia Thompson" <k...@f...unn.ac.uk> napisal w
wiadomosci news:3vcg5to5v9nca96u47b8fr0f0dg904ijcg@4ax.com...
> nizej wymieniony durian widzialam i wachalam wlasnorecznie (!) w
> Tajlandii... duze, szare, pekate, z duzymi miekkimi a la kolce
> rogami, wisi na drzewie i nieziemsko smierdzi - aromatyczny
> bukiet gnijacego mieska, dojrzalych skarpet, przechodzonego
> plesniowego serka, zaniedbanego smietnika w parne lato... bylam o
> metr od tego , albo i poltora, chwycilo za gadlo, oj chwycilo....
> Robia z tego takze lody....
> Owoc ma zakaz wstepu do hoteli i samolotow, podejrzani sa
> obwachiwani
>
> Krysia
>
>
> >to ze strony www.puszkkka.vege.pl
> >
> >wiele tych owocow mozna kupic w duzych supermarketach np. w hicie
> >
> >Rodzaj owocu
> >Opis i Zastosowanie
> >
> >Awocado
> >To mieszanka owocu z warzywem. Ma zieloną lub czarną skórkę i bogaty w
> >tłuszcz miąższ. Dzięki temu, że smak awokado jest neutralny, można go
używać
> >zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Dojrzały owoc powinien być
> >nieco miękki. Twardy, niedojrzały dojrzeje, jeśli położymy go w
temperaturze
> >pokojowej. Jest bardzo odżywczy i zawiera białko, potas, wapń, żelazo,
> >witaminy (C, z grupy B, E oraz prowitaminę A) i lekkostrawny tłuszcz
> >roślinny. Jadalny jest świeży, kremowozielonkawy miąższ, który w smaku
> >przypomina orzechy. Owoc po przekrojeniu i wycięciu pestki należy skropić
> >sokiem z cytryny, gdyż pod wpływem powietrza zmienia kolor na szary.
> >
> >Banan milk
> >Banan azjatycki, mały (nie większy niż kciuk dorosłego człowieka). Ma
ścisły
> >miąższ pozwalający na smażenie. Bardzo dojrzały można jeść na surowo.
> >
> >Belimbing
> >Odmiana karamboli. Małe owoce, kwaśne, smakiem przypominające cytrynę.
> >Spożywa się na surowo, do sałatek i przetworów. daktyl Ma dużą wartość
> >odżywczą i jest ceniony jako nieobciążające żołądka i jelit źródło
energii.
> >
> >Durian
> >Pochodzi z Indonezji. Uprawiany w krajach południowo-wschodniej Azji. Po
> >malajsku "duro", znaczy róg. Rogami pokryta jest łupina owocu. We
wnętrzu,
> >podzielonym na wiele części, znajduje się jasnokremowy miąższ.
Przyrządzany
> >jak jarzyna, dodawany do zup i sałatek.
> >
> >Figa
> >Owoc figowca, drzewa uprawianego w pasie tropikalnym i śródziemnomorskim.
Do
> >najlepszych odmian należy figa smyrneńska z Turcji i black mission z USA.
> >Figa działa pobudzająco na trawienie i jest bogata w cukier, prowitaminę
A i
> >sole mineralne. Spożywa się suszone i świeże. W surowych miąższ wyjmuje
się
> >z łupiny łyżeczką, suszone można zjadać wraz z łupiną. Dodaje do potraw z
> >ryżu, do ciast i wyrobów cukierniczych. Używana również do produkcji
dżemów.
> >
> >Granat
> >Owoc granatu właściwego , uprawiany na obszarze Morza Śródziemnego. Z
soku
> >wyrabia się syrop - granadinę i galaretki.
> >
> >Gwajawa pospolita
> >Owoc drzewa guayava, pochodzącego z Peru. Ma soczysty miąższ o bardzo
dużej
> >zawartości witaminy C. Używany na kompoty i sok, spożywany również na
> >surowo.
> >
> >Jabłko cukrowe
> >Bardzo słodki owoc z rodziny flaszowcowatych. Występuje w Azji i Ameryce
> >Południowej.
> >
> >Jack fruit
> >Duży owoc drzewa rosnącego w południowo-wschodniej Azji. Ma podobny do
> >brzoskwini zapach oraz słodki smak. Z powodu swoich rozmiarów sprzedawany
> >zwykle w kawałkach. Niedojrzały owoc gotowany jest jak warzywo. Dojrzały
> >spożywa się na surowo jako przekąskę lub dodatek do innych owoców. Po
> >zmiksowaniu z lodem i cukrem przyrządza się z niego napój.
> >
> >Karambola
> >Zwana też star fruit, oskomianem pospolitym. Pochodzi z wysp Indonezji.
Ma
> >kruchy, soczysty miąższ i cierpki smak. W przekroju poprzecznym ma
kształt
> >gwiazdy. Pokrojony na plastry spożywany jest na surowo. Używany do
produkcji
> >galaretek, dżemów i soków.
> >
> >Kiwano
> >Rogaty, mały melon rosnący w krajach tropikalnych Azji i Afryki. Ma
> >delikatny smak. Spożywany na surowo, smażony, dodawany do sałatek
owocowych
> >i napojów.
> >
> >Kumkwat
> >Mały, pochodzący z Chin owoc jest rodzajem miniaturowej pomarańczy o
> >słodkiej skórce i soczystym, lekko gorzkawym miąższu. Spożywa się go na
> >surowo ze skórką. Sprzedawany świeży, w syropie i konserwowany.
> >
> >Kwiat banana
> >Jadalne są nie tylko owoce, lecz także kwiat oraz liście banana. Liście
> >służą do zawijania potraw i do wyrobu jednorazowych "kokilek", w których
> >potrawy są gotowane na parze lub zapiekane. W kuchniach azjatyckich
> >wykorzystuje się także kwiaty banana.
> >
> >Langsat
> >Pokryty twardą, niejadalną skórka owoc drzewa rosnącego na Połwyspie
> >Malajskim. Biały miąższ składa się z kilku segmentów. Jest jędrny, ma
> >słodko-kwaskowaty smak i przyjemny aromat.
> >
> >Liczi
> >Owoc pochodzący z południowych Chin, zwany też chińską śliwką. Spożywany
na
> >surowo i smażony w cukrze. Po wysuszeniu spożywany jako tzw. orzech
liczi.
> >
> >Limona
> >Mały, najczęściej zielony owoc podobny w smaku do cytryny, ale o
> >intensywniejszym aromacie. Pochodzi z Archipelagu Malajskiego, uprawiany
w
> >krajach tropikalnych. Używany do przetworów, dodawany do lodów i
sorbetów,
> >jest także składnikiem sosów i dań kuchni orientalnych.
> >
> >Longan
> >Pochodzi z Indii i Chin. Ma małe owoce o brązowej, zdrewniałej skórce i
> >kwaskowatym orzeźwiającym miąższu. W smaku podobne do liczi. Spożywane są
na
> >surowo. Konserwowane w syropie, niekiedy smażone w cukrze, dodawane do
> >sałatek owocowych.
> >
> >Mango
> >Pochodzi z Indii. Rozróżnia się ponad 1000 odmian. Ma miąższ słodki i
> >soczysty. Spożywany na surowo, w sałatkach, kompotach i dżemach. Składnik
> >pikantnych pikli i chutneyów. Zniedojrzałego mango można przygotować
> >jarzynę. W sprzedaży świeży, w puszkach, suszony i kandyzowany. Podawanie
> >owocu mango: po przekrojeniu mango na pół i usunięciu mocno przyrośniętej
> >pestki, należy naciąć miąższ w kratkę i wypchnąć go do góry.
> >
> >Mangostan właściwy
> >Pochodzi z Indonezji. Pod twardą łuską ma 6-7 łatwo oddzielających się
> >cząstek. W smaku delikatny i słodki. Spożywany na surowo. Przetwarzany na
> >dżemy, galaretki i kompoty.
> >
> >Marakuja
> >Zwana też męczennicą jadalną. Pochodzi z Brazylii. Ma wodnisty miąższ z
dużą
> >ilością pestek. Uprawiana w Ameryce Środkowej i w krajach
> >poludniowo-wschodniej Azji. Liczy ponad 300 odmian. Używana głównie do
> >wyrobu soków i lodów. Spożywana również na surowo.
> >
> >Melon
> >Pochodzi z tropikalnych obszarów Afryki i środkowej Azji. Wyróżnia się
kilka
> >odmian. siatkowaty ma żółtawozielony miąższ, zimowy ma miąższ żółtawy, a
> >odmiany kantalupa - pomarańczowy, bardzo słodki i aromatyczny. Hoduje się
> >także melony miniaturowe. Spożywane są na surowo, ochłodzone. Często do
> >wydrążonego z nasion melona dodaje się małe lub pokrojowe w kostkę owoce,
> >ocukrzone i skropione alkoholem, które przed podaniem wkłada się na 2-3
> >godziny do lodówki. Kostki melona można marynować w occie. Z zielonego
> >melona przyrządza się konfitury, używane do ozdabiania ciast.
> >
> >Miechunka jadalna
> >Owoce rosnące w Afryce, Ameryce Południowej, Australii i Azji. Wielkości
> >czereśni, zielone lub czerwone w sztywnej, podobnej do papieru powłoce.
Mają
> >kwaskowaty smak i aromatyczny zapach. Używane do sałatek, tortów i
kompotów.
> >Sprzedawane w puszkach.
> >
> >Nashi
> >Zwana też gruszką japońską. Owoc występujący w Azji. Ma smak kwaskowatej
> >gruszki i kształt jabłka.
> >
> >Papaja
> >Owoc tropikalnego drzewa podobnego do palmy. Pochodzi z Meksyku i z
> >zachodnioindyjskich wysp, gdzie ludność tubylcza nazywa go paw-paw. Ma
smak
> >podobny do melona. Jest owocem cennym i ma wszechstronne zastosowanie.
> >Czerwona jest smaczniejsza niż żółta. Zawiera wiele witamin. Spożywany na
> >surowo, najlepszy z sokiem cytrynowym lub z limony. Można dusić. Zielone,
> >niedojrzałe owoce przygotowuje się tak, jak warzywa. Składnik sałatek
> >egzotycznych. Dodawany do przetworów i pikli. Sprzedawany w puszkach, w
> >postaci soku lub kandyzowany. Niedojrzałe owoce nadają się do gotowania,
> >można je przyrządzać tak samo jak warzywa dyniowate.
> >
> >Persymona
> >Owoc kaki, zwany także jabłkiem orientu lun hurmą wschodnią. Pochodzi z
> >Azji. Ma miąższ twardy, mączysty lub galaretowaty. Spożywany na surowo
lub
> >suszony i kandyzowany, używany na galaretki i dżemy.
> >
> >Plantan
> >Banan skrobiowy. Nie wolno go spożywać na surowo, za to można do
przetworów,
> >zup, potraw duszonych i do smażenia.
> >
> >Pomelo
> >Największy owoc z rodziny cytrusów, o grubej skórce i włóknistym miąższu.
> >Jest to współcześnie wyhodowana odmiana owocu pompela - pierwotnej formy
> >grejpfruta. Spożywane na surowo, do sałatek, a także do wyrobu marmolady.
> >
> >Rambutan
> >Owoc z rodziny liczi. Pochodzi z Półwyspu Malajskiego i z Indonezji.
Twarda
> >skórka pokryta cienkimi włoskami. Po obraniu dodawany do sałatek.
> >
> >Salak
> >Owoc drzewa z rodziny palmowatych, rosnącego w Indonezji. Jasnożółty,
twardy
> >miąższ składa się z kilku segmentów. Ma delikatny, lekko kwaskowaty smak
i
> >aromat przypominający truskawki.
> >
> >Tamarillo
> >Tropikalny owoc wielkości jajka z czerwonobrązową skórką i miąższem o
smaku
> >przypominającym pomidory. Spożywany na surowo z cukrem. Dodawany do
sałatek
> >i zup.
> >
> >
> >na podstawie książek:
> >."Kuchnia wegetariańska" autorstwa Marka Łebkowskiego (Prószyński i S-ka)
> >."Kuchnia wegetariańska" autorstwa Isy Fuchs (Polskie Wydawnictwo
> >Ekonomiczne)
> >."Kuchnia wegetariańska świata" autorstwa Angeliki Ilies (MUZA S.A.)
> >przygotowała Kropka
> >
> >
>
> K.T. - starannie opakowana
>
>
> -----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
> http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
> -----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
07.01 Jo'Asia
08.01 Krysia Thompson
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem