Data: 2003-10-16 07:17:23
Temat: Re: Czym czuć tanie sery pleśniowe?
Od: "Jerzy Nowak" <w...@g...WYTNIJ.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Martka <b...@w...pl> napisał(a):
> > No dobra, a możecie odpisać, czy zjadacie takie coś? Czy śmierdzenie
> > amoniakiem to efekt zepsucia sera, czy jeszcze dobry może tak woniać?
Niestety tak, jak zaczyna "pachnieć" amoniakiem, to znaczy, że się już psuje.
> to plesn na serku rozklada bialka sera do amoniaku. wiec jesli ser mocno nim
> pachnie, to znaczy ze jest dojrzaly. ja taki bym jadla. za zepsuty uwazam
> taki, ktory "zlapie" obce plesnie - wtedy cuchnie niemilosiernie
Najlepszy camembert produkowany jest na wiosnę, kiedy jakość mleka krowiego jest
najwyższa. Tak więc istotne jest to co jedzą krowy.
Ser powinien być miękki i pokryty z zewnątrz cienką warstwą białej, jadalnej pleśni
poprzecinaną niewielką liczbą żółtych lub czerwonych "niteczek".
Ser powinien mieć kremową konsystencję i lekko żółty kolor, jeśli tylko zaczyna
brązowieć świadczy to o jego starzeniu się.
Zapach sera zaczyna przypominać woń amoniaku.
Camembert jest łagodnym, lekko słonym, zbliżonym do sera brie smakiem.
Jeśli w czasie produkcji nie zostanie spełnione wiele warunków, np. temperatura mleka
nie powinna przekraczać 37°C, użyje się np. mleka w proszku zamiast
naturalnego lub nie utrzymuje się norm sanitarnych, wówczas nie dziwota, że ser
śmierdzi.
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|