Data: 2023-01-07 05:09:44
Temat: Re: Czym traktujecie gałkę muszkatołową?
Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 2023-01-06, FEniks <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 06.01.2023 o 01:00, Marcin Debowski pisze:
>>
>> A inny pomysł: nie da się tego wycisnąć wyciskarką do czosnku? Nie mam
>> w tej chwili gałek pod ręką, ale pociąć na małe kostki i pojedyńczo?
>> Czy za twarda?
>
>
> Chyba nie miałeś bezpośredniego kontaktu z gałką muszkatołową. ;)
>
> Jest twarda. To tak jakbyś orzech w łupinie chciał przez praskę do
> czosnku przecisnąć.
Miałem, nawet przed chwilą i chyba muszą być różne rodzaje. Z taką,
którą właśnie zdobyłem nasza dyskusja robi się bezprzedmiotowa:
Skorupka owszem dość twarda, ale po otwarciu co było w środku
roztarłem w palcach na proszek.
Zresztą jak już wcześniej googlałem za aparaturą, to zwróciłem uwagę,
że sporo pokazuje się zwykłych moździeży. Zarzuć po angielsku mortar
nutmeg (w obrazkach).
Pewnie te różne rodzaje to też różny stopień wysuszenia.
--
Marcin
|