Data: 2004-12-16 12:34:21
Temat: Re: Czym zastąpić amoniak
Od: "Małgorzata Leszczyńska" <g...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
mama kangurzyca <m...@g...pl> napisał(a):
> Witam,
> w paru przepisach spotkałam amoniak jako składnik. Czy ktoś może wie czym
> można go zastąpić? i czy wogóle można? Nie spotkałam się wcześniej z tym
> egzotycznym dla mnie produktem.
>
Pod względem chemicznym to kwaśny węglan (wodorowęglan) amonu. Soda
oczyszczona to kwaśny węglan (wodorowęglan) sodowy. Jako sole słabego kwasu i
mocnych wodorotlenków, oba związki pod wpływem temperatury ulegają
rozkładowi, wydzielając dwutlenek węgla, który spulchnia ciasto.
Przypuszczam, że mogą być różnice smakowe i w tempie uwalniania gazu. Nie
jestem jednak chemikiem spożywczym, więc może ktoś z nich się wypowie.
Gośka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|