Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Sokolnik" <s...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: DO PANI HANI...
Date: Fri, 10 Nov 2006 10:36:03 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 50
Message-ID: <ej1h6v$6pd$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <ej01vl$37v$1@nemesis.news.tpi.pl> <ej1bp7$chr$1@nemesis.news.tpi.pl>
<ej1fjq$r8p$1@nemesis.news.tpi.pl> <ej1gu3$27v$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abcv109.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1163151392 6957 83.6.237.109 (10 Nov 2006 09:36:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 10 Nov 2006 09:36:32 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-Antivirus: avast! (VPS 0647-0, 2006-11-09), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:282794
Ukryj nagłówki
"Hania " <v...@g...SKASUJ-TO.pl> wrote in message
news:ej1gu3$27v$1@inews.gazeta.pl...
> Multisenior <m...@p...onet.pl> napisał(a):
>
>> To tylko ogólny wstęp do technologii, a nie zbiór przepisów i receptur.
>>
>> Ogólnie Pani Hani chodziło o to, jak przygotowac steki, ale też jak
>> zrobić
>> wołowinę (inne mięsa) smaczną i kruchą. Oczywiście to proste sprawy, ale
>> zawsze są tacy, dla których jest jakiś pierwszy raz i dlatego taki
>> przydługawy wstęp...
>> Dzisiaj podam jakieś wzorcowe receptury dla wykorzystania, bądź
>> bezpośrednio, bądź do wariacji na temat. Ja wiem, że w warunkach domowych
>> (wieś wyłączam) nie morduje się bydła i nierogacizny i nie stosuje się
>> wprowadzania solanek do arterii ubitej sztuki i horror - "dymu w płynie"
>> "wędzącego" mięso.
>> O stekach napisałem wcześniej i nawet podałem link do czeskiej firmy
>> produkującej wygodny, choć ręczny sprzęt TN60 do nacinania mięsa
>> (tenderyzacji) ale i do cięcia wędlin na paski czy szatkowania zieleniny.
>> Wielka wygoda, gdyby przyszło zrobić przyjęcie na kilkanaście lub
>> kilkadziesiąt osób, zwłaszcza niespodziewanie. Sprzęt ręczny ma zaletę -
>> jest niewrażliwy na brak prądu - na biwakach czy obozach, bądź ugotowanie
>> dla tych osób obiadu - w pojedynkę.
>> http://www.porkert.cz/vyrobky/tn60.htm Są tam filmy ukazujące działanie
> tej
>> maszynki.
>
> ta maszynka przypomina mi coś podobnego do twarzy (ludzkiej, ludzia
> żywego,
> chcącego się upiekszyć) - tylko igiełki ma duuzo mniejsze i przez praskę
> się
> ryjka nie przeciska, tylko takim radełkiem ostrym w te i we wte - powoduje
> lepsze ukrwienie i takie tam - tak mnie "holistycznie naszło" ;-))
>
>
> wolowinkę dzis dostałam - yes, yes, yes :))
>
> hania
Witam!
Noże do steków (do nacinania) można kupić w firmach gastronomicznych...
W ostatecznosci każdy dobrze naostrzony (aby nie szarpał miesa) nóż będzie
dobry.
Nacinanie ma tę zaletę, że mięso nie traci soków jak przy obijaniu
tłuczkiem...
A bejce są w archiwum grupy.
|