Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Danie siermiężne czy ekskluzywne?
Date: Sun, 17 Feb 2008 13:33:59 +0100
Organization: Spes Int. Ltd
Lines: 54
Message-ID: <w...@n...onet.pl>
References: <fp1ikm$41m$1@atlantis.news.tpi.pl> <fp2a2n$4fl$1@nemesis.news.tpi.pl>
<w...@n...onet.pl>
<fp3di7$e6n$1@atlantis.news.tpi.pl>
<w...@n...onet.pl>
<8617448722$20080215224231@ewcia.kloups>
<w...@n...onet.pl>
<3962137402$20080216163019@ewcia.kloups>
<w...@n...onet.pl>
<2011329328$20080216224825@ewcia.kloups>
<w...@n...onet.pl>
<3143698457$20080216230304@ewcia.kloups>
<fp7n2m$d9t$1@atlantis.news.tpi.pl> <fp7qf2$5hn$1@news.onet.pl>
<w...@n...onet.pl> <fp7s2j$9ha$1@news.onet.pl>
<w...@n...onet.pl>
<8526788956$20080217094650@ewcia.kloups>
<w...@n...onet.pl>
<6...@m...uni-berlin.de>
NNTP-Posting-Host: ge-r1-atm.ptim.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1203251639 9970 194.169.228.3 (17 Feb 2008 12:33:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 17 Feb 2008 12:33:59 +0000 (UTC)
X-Sender: a1GCXFM8PqIQdPuIxbvO0Q==
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.5.2 (Intel Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:310449
Ukryj nagłówki
In article <6...@m...uni-berlin.de>,
Waldemar <w...@c...de> wrote:
> Wladyslaw Los schrieb:
> > In article <8526788956$20080217094650@ewcia.kloups>,
> > "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
> >
> >> Le dimanche 17 février 2008 ą 09:39:18, dans
> >> <w...@n...onet.pl> vous écriviez :
> >>
> >>
> >>>> Może i nie "jadłoś" ale jak widzę przytoczony przepis i mój sposób
> >>>> przygotowania fasolki oraz użytych składników to nie czytając wcześniej
> >>>> obecnego wątku od razu na myśl przyszłaby mi fasolka po bretońsku.
> >>> Każdy na takie skojarzenia na jakie go stać.
> >>> Władysław
> >>
> >> Nieslychanie merytoryczna odpowiedz.
> >
> > A masz bardziej merytoryczny argument?
>
>
> Na merytoryczne argumenty byłeś jakoś głuchy conieco.
A ktoś takie podawał?
Fasolka po
> bretońsku i cassoulet są podobne.
Akurat tak podobne jak np. bigos i choucroute.
> Masz podobne składniki i podobnie się
> przygotowywuje.
Aha.
> Nie trzeba porównywać fasolki z PRLowskiego Baru
> Mlecznego Pod Mostem z cassoulet własnej roboty (i na odwrót). I jedno i
> drugie nie jest daniem wykwintnym w stylu homara, ale może być smakowite
> (albo i niejadalne). Jedna z moich ciotek robiła fasolkę po bretońsku
> bardzo podobnie do cassoulet, tylko bez gęsiny. Świetna była.
> Na wykwintną kolację bym nie podał, ale na dość swobodnej imprezie (na
> której bym np. też zaserwował chili con carne) czemu nie?
A to prawda. Czemu nie.
> Można ochrzcić
> fasolkę po bretońsku "cassoulet polonaise" i wtedy będzie daniem
> wykwintnym ;-).
Jednak cassoulett wykwintne też nie jest. Podobnie jak fasolka po
bretońsku nigdy nie będzie.
Władysław
|