Data: 2006-09-06 17:14:58
Temat: Re: Dla znudzonych tradycją - klopsiki curry w sosie pomidorowym
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Tatiana" <y...@g...pl> wrote in message
news:11a0uw4xidd3m$.dlg@czarodziejka.net...
> To, co w większości polskich przepisów. Mieszanka przypraw w proszku.
> Najczęsciej jednej z wiodących firm.
> Jak to smakuje z innym nie wiem i nie będę wiedzieć.
> Życzysz sobie, żeby przepisy bez oryginalnego curry opisywać jakoś
> spejalnie?
> "Fałszywe curry"? "Polskie curry"?
Znowu to "curry"
Curry to kombinacja/mieszanka przypraw, ktora moze zawierac mnostwo roznych
przypraw i smakowac ZUPELNIE inaczej zaleznosci od rejonu, z ktorego
pochodzi, skladu i przeznaczenia. Dlatego tez w przepisach podaje sie albo
dokladny jej sklad albo firme, ktora dany proszek "curry" wyprodukowala. Sa
pewne standardy - np. jesli w przepisie jest "Madras Curry Powder" to jest
to nazawa okreslonego produktu i smaku i znajacy sie na rzeczy kucharz wie,
jak to bedzie smakowalo. Dlategotez dobrze podawac czy byla to "curry"
Knorr czy Winiary czy Pana Piprztynskiego z Radomia bo smak maja one inny,
nawet dla poczatkujacych "currowiczow."
--
><eM eL><
|