Data: 2006-09-06 17:25:05
Temat: Re: Dla znudzonych tradycją - klopsiki curry w sosie pomidorowym
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> wrote in message
news:mmDLg.4435$%k5.3056@trnddc08...
> "Tatiana" <y...@g...pl> wrote in message
> news:11a0uw4xidd3m$.dlg@czarodziejka.net...
>> To, co w większości polskich przepisów. Mieszanka przypraw w proszku.
>> Najczęsciej jednej z wiodących firm.
>> Jak to smakuje z innym nie wiem i nie będę wiedzieć.
>> Życzysz sobie, żeby przepisy bez oryginalnego curry opisywać jakoś
>> spejalnie?
>> "Fałszywe curry"? "Polskie curry"?
>
> Znowu to "curry"
> Curry to kombinacja/mieszanka przypraw, ktora moze zawierac mnostwo
> roznych przypraw i smakowac ZUPELNIE inaczej zaleznosci od rejonu, z
> ktorego pochodzi, skladu i przeznaczenia. Dlatego tez w przepisach podaje
> sie albo dokladny jej sklad albo firme, ktora dany proszek "curry"
> wyprodukowala. Sa pewne standardy - np. jesli w przepisie jest "Madras
> Curry Powder" to jest to nazawa okreslonego produktu i smaku i znajacy sie
> na rzeczy kucharz wie, jak to bedzie smakowalo. Dlategotez dobrze podawac
> czy byla to "curry" Knorr czy Winiary czy Pana Piprztynskiego z Radomia bo
> smak maja one inny, nawet dla poczatkujacych "currowiczow."
Generalnie każda curry zawiera kurkumę jako bazę.
|