Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Habeck Colibretto <h...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dlaczego nie wyszło ciasto do pizzy
Date: Fri, 7 Oct 2005 15:58:08 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 44
Message-ID: <a...@h...pl>
References: <di5f6s$qoi$1@atlantis.news.tpi.pl>
Reply-To: h...@N...gazeta.pl
NNTP-Posting-Host: qe126.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1128693421 28428 80.55.30.126 (7 Oct 2005 13:57:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 7 Oct 2005 13:57:01 +0000 (UTC)
X-Face: %?Rh:7Q.U\6{\ApDr!~B1xj@S#UhZr"gC;q}/lnnZ~{mz-_<"_0SitZ%9!BR>xq"]5`ehhX
]\.9{]DNDt4cp;on_ydV|Jrxt&OXZ99'q^\v$%8QQX&{!z_R7zZ!zqmZ_F7489`@2w0LaXcVn#%3*y
u**sF\d>|k$`SiOTI)/_)|6_s0.J:c|@t
X-User: habeck
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:249564
Ukryj nagłówki
Dnia 07.10.2005, o godzinie 11.32.12, na pl.rec.kuchnia, Marcin Nadolczak
napisał(a):
> Witam serdecznie grupowiczów, skorzystałem z przepisu na ciasto na pizze,
> który pojawił się w ostatnim wątku o tym:
> 300g mąki
> 15g drożdży
> 3 łyżki oliwy
> łyżeczka cukru
> 3/4 szkl. wody
> 1/2 łyżeczki soli
> 3 ząbki czosnku
> Nie wiem co zrobiłem źle, ale za bardzo nie wyszło to ciasto. Może
> podpowiecie coś to sprubuje jeszcze raz.
> Drożdże z cukrem i z ciepłą wodą wymieszałem. Gdy zaczęły się pinić dodałem
> oliwe z czosnkiem. Wymieszałem, no i dodając mąkę ugniatałem ciasto. Potem
> odstawiłem w misce nakrytej ręcznikiem koło kuchenki, podpaliłem dwa gazy i
> 20 mimut rosło. Po tym czasie jak zdusiłem moją kulke ciasta to wyleciało z
> niej powietrze. Rozwałkowałem dodałem ananasa, kukurydze, szynke, pomidorka,
> ogórka, ser i do piekarnika i polałem ketchupem.
> Problem jest w tym, że ciasto strasznie zalatywało drożdżami (chyba nie
> powinno tak być) - może za krótko rosło ciasto?
> Druga rzecz, to to, że coś było tam takie kwaśne, jakby ocet - czy to przez
> to, że polałem pizze przed włożeniem do piekarnika ketchupem?
Ciekawe, bo używam tych samych składników. :) Wychodzi pysznie. Czosnek
wyciskam do oliwy.
Różnice - "wygniatam" robotem. Kończę wygniatać rękami. Ciasto rośnie
spokojnie w temp pokojowej. Nie pozwalam mu zbyt spuchnąć (żeby nie zrobiło
się "sito"). Nie wałkuję, tylko formuję spód rękami. Nie używam ketchupu (w
ketchupie jest ocet - przynajmniej w tych lepszych). Robię z 30%
koncentratu sos (2 części wody na 1 część koncentratu + cukier do smaku +
sól ziołowa do smaku + oregano do smaku - najlepiej smakuje mi z
koncentratem Łowicz). Do tego sosem polewam spód do pizzy, a nie ser. Na
sos ser, na ser oregano, na ser z oregano dodatki. I do piekarnika
nagrzanego na >200stC na jakieś 8-10min.
Jeżeli to Twoja pierwsza pizza to raczej używaj drożdży w proszku. Ciasto
nie będzie "jechało". :)
--
Pozdrawiam,
*Habeck*
/Każda rzecz ma dwie strony. Fanatycy widzą tylko jedną/
- Schutzbach
|