Data: 2005-05-05 16:55:52
Temat: Re: Dlaczego surówke z marchewki skrapia sie olejem?
Od: "Agatek" <a...@s...site.krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Emes" <e...@o...pl> napisał w wiadomości
news:d5dirk$3md$1@news.onet.pl...
>
>
>> A trzeba? Bo ja nie skrapiam.
>
> Chodzi o to ze to jest pytanie "szkolne", pani na biologi zadała takie
> pyatnie. Moim zdaniem skrapia sie po to zeby zeby moze wody nie puszczała,
> soków... albo zeby moze sie nie "utleniała"? Ale chce dac konkretna
> odpowiedz a nie domysły.... szukam w internecie szukam i nie moge
> znaleźć...
> moze jakis dyplomowany kucharz wie... ehhh
Marchewka ma dużo witaminy A (karoten), a ta jest razem z witaminami D E i K
rozpuszczalna w tłuszczach. Więc nie skropienie olejem (tłuszczem)
spowodowałoby to, że przyswoilibyśmy tej witaminy. Oczywiście zakładając, że
tylko tą nieszczęsną marchew jedlibyśmy na obiad. Zazwyczaj szamiemy z
mięskiem i ziemniakami polanymi masełkiem dla smaku więc tłuszczów
dostarczamy.
Tzn tak sobie kombinuję. A czy o to pani nauczycielce chodziło to nie wiem.
Agata, kucharz taki se, chemik :)
|