Data: 2005-05-05 16:58:20
Temat: Re: Dlaczego surówke z marchewki skrapia sie olejem?
Od: "Emes" <e...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Marchewka ma dużo witaminy A (karoten), a ta jest razem z witaminami D E i
K
> rozpuszczalna w tłuszczach. Więc nie skropienie olejem (tłuszczem)
> spowodowałoby to, że przyswoilibyśmy tej witaminy. Oczywiście zakładając,
że
> tylko tą nieszczęsną marchew jedlibyśmy na obiad. Zazwyczaj szamiemy z
> mięskiem i ziemniakami polanymi masełkiem dla smaku więc tłuszczów
> dostarczamy.
>
> Tzn tak sobie kombinuję. A czy o to pani nauczycielce chodziło to nie
wiem.
>
> Agata, kucharz taki se, chemik :)
Dzieki serdeczene. Podejżewam ze o to chodziło bo akurat przerabiaja temat
własnosci odzywczych i roli witamin itp. Tak ze jeszcze raz dziekuje bardzo.
Pozdrawiam Emes
|