Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Do XL - NTG Re: Do XL - NTG

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Do XL - NTG

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!goblin1!g
oblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-
01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Do XL - NTG
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <56165d7a$0$8376$65785112@news.neostrada.pl>
<z9ho4twkyiop.17hhn3x220we3$.dlg@40tude.net> <mv6aq0$kom$1@dont-email.me>
<lw852pv7ytu2$.npl05a9rm01g.dlg@40tude.net> <mv6slc$sgi$1@dont-email.me>
Date: Fri, 9 Oct 2015 01:55:14 +0200
Message-ID: <th826ta6s91s$.eliaqxixgtuj.dlg@40tude.net>
Lines: 97
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.31.161.38
X-Trace: 1444348515 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27514 83.31.161.38:6061
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:366328
Ukryj nagłówki

Dnia Thu, 8 Oct 2015 18:04:07 -0500, Pszemol napisał(a):

> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:lw852pv7ytu2$.npl05a9rm01g.dlg@40tude.net...
>> Dnia Thu, 8 Oct 2015 12:59:23 -0500, Pszemol napisał(a):
>>
>>> A dałoby się to samo zrobić bez żelatyny? To paskuctwo jest...
>>
>> Żelatyna - paskuDZtwo? Niby albowiem dlaczego?
>
> Bo jest robiona z najgorszych i niezbyt czystych ani świeżych odpadków
> odzwierzęcych: resztki skór, kości, chrząstek, i to z różnych zwierząt, nie
> tylko ptactwa, świn czy krów ale i koni - co im tam wpadnie do gara przed
> hydrolizą w wielkiej przetwórni - nie jest to świerzutka,

świeŻutka

> różowa
> polędwiczka, zapewniam Cię, bo przechodzi przez chemiczne procesy które
> zabiją wszystko co się rusza, więc higiena nie jest tam najważniejsza.

Wiem to wszystko, histeryzujesz. Żelatyna jest wytwarzana w wysokich
temperaturach, jako produkt finalny jest doskonale czysta - dla mnie może
być i z martwego mamuta.
Jest stosowana od wieków. Jej wspaniałe własności są poznane i zbadane.

>
> Na dodatek nie ma ona żadnych wartości odżywczych dla człowieka - jest
> zbieraniną protein które sami możemy wytworzyć łatwo, nie musimy ich
> dostarczać w tak desperacki sposób.
> Rozumiem gdy to paskudztwo używają wielkie przetwórstwo aby poprawić
> konsystencję swoich produktów, ale w domowym jedzeniu żelatynę uznałbym za
> bezwartościowy odżywczo śmieć, którego dodatek uznałbym za zbędny.

"Jedzenie produktów w galarecie w celu przyśpieszenia odbudowy, regeneracji
stawów, chrząstek, kości jest powszechnym poglądem. Żelatyna to najstarszy
suplement, który usprawnia funkcjonowanie stawów. Pierwsze wzmianki o
stosowaniu żelatyny ukazały się już w XII wieku. Jest ona niezwykle bogatym
źródłem glicyny, proliny, hydroksyproliny, a także kwasu glutaminowego i
argininy. Z tego względu zalicza się ją do substancji chroniących stawy.
Aminokwasy wchodzące w skład żelatyny są prekursorami kolagenu budującego
nasze stawy. Badania potwierdzają pozytywny wpływ stosowania preparatów
żelatynowych między innymi na mobilność stawów.

Żelatyna to bogate źródło proliny

Prawdą jest, że ważnym czynnikiem dla regeneracji chrząstki, stawów, kości
jest białko, w tym szczególnie aminokwas prolina. Wykazano, że prolina jest
niezbędna do syntezy kolagenu, który stanowi 85-95% masy kości. Kolagen
ogranicza zarówno aktywność enzymów prozapalnych, jak również ułatwia
regenerację już zmienionych chorobowo kości i stawów. Proliny jest bardzo
dużo w otrzymywanej z kości żelatynie. Jednak ilość żelatyny w gotowych
produktach do spożycia często bywa znikoma. Szybko można policzyć, że
gotowa galaretka na bazie żelatyny to 10% jej roztwór, zatem zawiera 10
razy mniej żelatyny, a co za tym idzie 10 razy mniej proliny. Wymagana
ilość proliny, która wspomaga regenerację chrząstek, stawów, kości w
stanach osłabienia lub choroby, to 4 g na dobę. Gotowa galaretka np.
owocowa (ok. 200g) zawiera 2,5 g proliny. Jeśli dodatkowo w celu odbudowy
chrząstki spożyjemy jeszcze 100 g nóżek wieprzowych, w sumie dostarczymy 4
g proliny."

http://www.4run.pl/zelatyna-w-diecie-sportowcow/

>> PS. Można bez, ale nie będzie smakowitej galaretki w słoiku,
>> tylko płyn, z którym nie wiadomo, co zrobić.
>
> Jaki płyn w słoiku? Zakładam że woda w przepisie była do żelatyny, więc jak
> usunie się żelatynę to również i wodę... Będzie chyba w słoiku mieszanina
> mięsa z tłuszczem. Bez dodatkowego spoiwa.

Nie ucz ojca dzieci robić. Bez dodatkowej wody będzie w słoiku bryła mięsa
z tłuszczem, a wokoło woda, która i tak wycieknie z mięsa - i mięso będzie
suche. Dodatek wody jest po to, aby jak najmniej wyciekło jej z mięsa i
mięso było soczyste. Ta dodatkowa woda powoduje tzw kleistość surowej masy
mięsnej podczas wyrabiania - kolagen w mięsie wiąże tę wodę i podczas
dalszej obróbki naturalna wilgoć mięsa zostaje zachowana.
Nie robiłeś wędlin, to nie masz pojęcia o tym. Wywar z kosci lub skórek
wieprzowych (lub woda i żelatyna) to naturalny i podstawowy dodatek wiążący
do masy wędliniarskiej w domowej produkcji, oczywiście w przemysłowej
stosują inne substancje, syntetyczne - lane z wiaderka :->

> No ale skoro ta żelatyna jest po
> to aby wizualnie spoić soki/płyny wyciekające z mięsa to znaczy że nie
> bardzo da się jej usunąć z przepisu...

No widzisz, jak się postarasz, to... 3-]

>
> Albo nie dodawać wody i odpowiednio zmniejszyc ilość żelatyny (może nawet
> zastąpić ten syf jakimiś owocowymi pektynami?), tylko po to, aby związała
> naturalne soki z mięsa wyciekające w czasie produkcji tej domowej kiełbasy,
> co Ty o tym myślisz?

Nic. Pektyna do przetworów mięsnych? Aleś wymyślił. Żelatyna i koniec. Albo
rozgotowane i zmielone skórki wieprzowe - tylko gdzie je dostać.
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
09.10 Ikselka
09.10 Pszemol
09.10 Pszemol
09.10 Pszemol
09.10 FEniks
09.10 masti
09.10 Ikselka
09.10 Ikselka
09.10 Ikselka
09.10 Ikselka
09.10 Ikselka
09.10 Ikselka
09.10 masti
09.10 Ikselka
09.10 Pszemol
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6