Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Do XL - NTG Re: Do XL - NTG

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Do XL - NTG

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Do XL - NTG
Date: Wed, 14 Oct 2015 21:26:31 +0200
Organization: private
Lines: 69
Message-ID: <o...@t...home>
References: <56165d7a$0$8376$65785112@news.neostrada.pl> <mv9i59$u7j$1@dont-email.me>
<1j58zhr7160vc$.1o7dlip6lbryi$.dlg@40tude.net>
<mvb4hq$19v$1@dont-email.me> <e89lydsm1yq4$.6rpj1nqobk7e.dlg@40tude.net>
<mvdo65$10q$1@dont-email.me>
<a...@g...com>
<mvirmi$l0s$1@dont-email.me>
<3...@g...com>
<rzjtu5ffw3sp.fy0gy7h5pg9h$.dlg@40tude.net> <mvjdk4$vig$1@dont-email.me>
<e...@g...com>
<mvjs08$2mq$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<mvjtg5$8pj$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<aq7bdondszrm$.1pq4olgzbh4vg$.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<a...@4...net>
<o...@t...home>
NNTP-Posting-Host: dynamic-78-8-109-152.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1444850798 8705 78.8.109.152 (14 Oct 2015 19:26:38
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 14 Oct 2015 19:26:38 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:366835
Ukryj nagłówki

W dniu .10.2015 o 01:34 Trefniś <t...@m...com> pisze:

> W dniu .10.2015 o 01:20 Ikselka <i...@g...pl> pisze:

(...)
>>> Przestrzegam, takie zalane kwasem mlekowym ogóry można spotkać nawet na
>>> lokalnych targowiskach.
>>
>> MOŻNA? - to jest powszechne! TRUDNO spotkać inne!
(...)

Podpiąłem się powtórnie, żeby zapodać pewien link:

http://vitalia.pl/artykul6843_Kiszona-czy-kwaszona-j
ak-producenci-z-nas-drwia.html

"Praktyki takie (zalewanie kwasem mlekowym przyp. mój) mogą być stosowane
przez nieuczciwych producentów, którzy pragną tym sposobem szybciej
obniżyć pH a tym samym szybciej otrzymać produkt finalny (nie powoduje to
w żaden sposób przyspieszenia fermentacji mlekowej)."

To dla wiedzy tych, którzy wątpią w sensowność i prawdziwość takich
praktyk producentów.

Trafnie ów ktoś napisał "Śmieszne są wyobrażenia niektórych ludzi, że
po zalaniu ogórka kwasem mlekowym powstaje ogórek kiszony vel kwaszony!".
Choć osiągnął zupełnie inny cel, niż zamierzał.

Ależ oczywiście, że w ten sposób _nie_ powstają prawdziwe ogórki
kwaszone/kiszone. One po prostu są poddane działaniu kwasu mlekowego i ich
smak zaczyna przypominać ogórki poddane kwaszeniu naturalnemu.
Ten kwas podaje się na samym początku procesu - a do właściwej fermentacji
może w ogóle nie dojść.
Po co czekać te ok. 2 tygodnie, do tego utrzymując reżim temperaturowy (bo
ten dodatek rzeczywistej fermentacji nie przyspiesza).

Warto przeczytać cały wywiad z dr. Kidoniem z Zakładu Technologii Owoców i
Warzyw Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na temat kiszonek/kwaszonek.


--
Trefniś

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.10 FEniks
14.10 Ikselka
14.10 FEniks
14.10 Ikselka
14.10 Ikselka
14.10 FEniks
14.10 FEniks
14.10 Jarosław Sokołowski
14.10 Pszemol
14.10 Pszemol
14.10 Pszemol
14.10 Ikselka
14.10 Ikselka
14.10 Trefniś
14.10 Trefniś
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem