Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: "aRco_iRis" <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Do praktykow chleba zytniego - co i jak robic..?
Date: Sun, 29 Aug 2004 11:07:47 +0200
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
Lines: 31
Message-ID: <cgs68r$8sv$1@korweta.task.gda.pl>
References: <cgq5gt$r6q$1@inews.gazeta.pl> <6...@n...onet.pl>
<cgqiph$8bj$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: czubika.ds.pg.gda.pl
X-Trace: korweta.task.gda.pl 1093770331 9119 153.19.210.102 (29 Aug 2004 09:05:31
GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 29 Aug 2004 09:05:31 +0000 (UTC)
X-Original-Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
X-Organization-Notice: Organization line has been filtered
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:212663
Ukryj nagłówki
witam,
jezeli chodzi o chleb, to kiedys nawet robilam...
..ale to było ladnych pare lat temu i teraz dokladnie nie pamietam.
jezeli chodzi o zakwas to zawsze zostawialam troche rozczynu z poprzedniego
pieczenia.
Przechowywany w chlodnym miejscu nie plesnieje.
A gdy sie go przygotowuje pierwszy raz , to wcale nie trzeba dodawac miodu.
No ale oczywiscie jak kto woli.
Chleb byl robiony z maki pszennej i zytniej, proporcji nie pamietam, ale
wiecej dodaje sie maki pszennej zeby chlebek byl bielszy i taki
smaczniejszy.
Skoro Panu marzy sie taki bardzie "wyrazisty" smak chleba to proponuje dac
pol na pol maki pszennej i zytniej.
A jezeli chodzi o drozdze to tak jak ponizej Pani Wioletta napisala dodaje
sie ich do chleba wyjatkowo malo.
Skoro Pan tyle daje to nie dziwie sie, ze chleb staje sie "puchaty".
Moze to byc rowniez spowodowane dodatkami zawartymi w mace.
Jak bylam w USA to zauwazylam , ze wszystko jest tam wzbogacane roznymi
skladnikami.
Nie wiem skad Pan ma te make, bo jezeli ze sklepu - zapakowana w ladne
foliowe worki, to prosze przeczytac, czy tam przypadkiem czegos nie
"dorzucili" (nie chodzi mi o skladniki mineralne, ale o srodki
spulchniajace).
O ile dobrze pamietam to wyrabiajac ciasto dodawalam mleka i wody , a
wyrabianie zajmowalo mi duuuuuzo czasu.
Mam ndzieje, ze to co tu naskrobalam przydalo sie Panu chociaz troszke.
Pozdrawiam i udanego chlebka zycze :)
Smacznego
Kasia
|