Data: 2006-03-10 15:35:13
Temat: Re: Dobry schabowy z kapustą
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przemodar napisał(a):
> "batory" <b...@p...beztego.onet.pl> się dziwi:
>> A co się może nie udać w schabowym?
Schabowy! Przejdź przez 10 knajp i opisz wrażenia.
> Widocznie nie jadłeś porządnych schaboszczaków i każdego uważasz za dobry
> :-) A przecież może się spiec, może być suchy jak wiór, może być
> rozklepany tak, że się rozleci na patelni, może być łykowaty, może usmażyć
> się na twardą podeszwę, może... są dziesiątki możliwości zepsucia tej
> potrawy.
> Zamiast negatywnego zdziwienia, daj pozytywną odpowiedź człowiekowi - jak
> zrobić schaboszczaka, żeby renomowane knajpy jej się nie powstydziły.
Dobre świeże mięso [schab z kością lub bez], kroisz na kotlety/plastry,
lekko rozbijasz po obu stronach do ok. 0,5 cm, solisz [pieprzysz],
obtaczasz w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej, wrzucasz na
rozgrzany tłuszcz /jak zaczyna dymić na niebiesko/, smażysz do
minimalnego zrumienienia z jednej i obracasz na drugą stronę, jak
zaczyna się złocić zmniejszasz gaz do minimum i pozwalasz kotletom
dojść. Jeśli mięso utraciło zbyt dużo wody polewasz łyżeczką wody i
trzymasz chwilę pod przykryciem, równie dobrze mogą dochodzić w
nagrzanym piekarniku również pod przykryciem.
pozdr. Jerzy
|