Data: 2012-03-29 06:21:45
Temat: Re: Domowe wędlinki - cd.
Od: "gosmo" <t...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1qhn16kw77l2z$.1am8djkgghtmh.dlg@40tude.net...
> http://www.przepis-kulinarny.pl/szynka-pieczona-id16
62.html
> Peklosól radzę zastąpić solą kamienną niejodowaną z dodatkiem 0,5 procenta
> saletry.
Z tą peklosolą przesadził, daje się 80-100g na 1l wody. Dla 1 kg szynki
dajemy 0,4l wody co daje jakieś 36g peklosoli na taką ilość mięsa. Ja
dodatkowo dzielę na pół dając w takim przypadku 18g peklosoli i 18g zwykłej
soli i pekluję przez tydzień. Po tygodniu dodatkowo mięso płuczę pod
bieżącą, zimną wodą (lekki strumień) 15min. Dopiero w rękawie daję kupę
przypraw i piekę całość. Mięsko wychodzi pyszne i delikatne no i z ilością
peklosoli dużo poniżej normy produkcyjnej. Co do saletry też nie jest
obojętna dla zdrowia a dodatkowo trudno się ją dozuje w przypadku takich
małych ilości produktu co może spowodować znaczne przekroczenie normy lub
dodanie jej po prostu zbyt mało.
|