Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.d
ialog.net.pl!not-for-mail
From: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dookoła pizzy
Date: Tue, 1 Jul 2003 19:45:56 +0200
Organization: Dialog Net
Lines: 48
Message-ID: <bdshcj$5cg$1@absinth.dialog.net.pl>
References: <bds2p2$7f$1@news.onet.pl> <bds55u$igb$1@nemesis.news.tpi.pl>
<bdscge$1a2$1@absinth.dialog.net.pl> <n...@c...net>
NNTP-Posting-Host: dial-2732.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1057081555 5520 62.87.143.172 (1 Jul 2003 17:45:55
GMT)
X-Complaints-To: http://www.dialog.pl/dialog/internet/internet.php?id=41
NNTP-Posting-Date: Tue, 1 Jul 2003 17:45:55 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161960
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ti`Ana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:nav77k9dw54x.dlg@czarodziejka.net...
> Jeśli mogłabym prosić... :) Albo chociaż wskazówke, po czym tego
szukać w
> archiwum.
Tu jest przepis Joli:
http://groups.google.com/groups?q=pizza+group:pl.rec
.kuchnia+author:Jo
la+author:L-L&hl=pl&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&selm=afjqu
g%24qki%241%40news
.tpi.pl&rnum=6
Wprowadziłam trochę innowacji:
Absolutne I. to blaszki do pizzy - dwie okrągłe w Geant kosztują ok.
30 zł.
1. Zaparzam mąkę - wrzucam do mikrofali, podgrzewam, aż zrobi się
bardzo ciepła.
2. Zanim nałożę sos na pizzę smaruję ciasto oliwą. W zasadzie nalewam
oliwy na blaszkę, kładę placek ciasta i odwracam na drugą strone - sam
"wyciapie" się w oliwie porządnie. To zapobiegnie wchłonięciu sosu
przez ciasto.
3. Temperatura IMHO musi być niższa - w moim piekarniku optimum to
185 stopni.
4. Pieczenie w dwóch fazach:
a) dokładnie 8 minut ciasto posmarowane sosem
b) dokładnie 4 minuty z obłożeniem, koniecznie zaczynając od sera.
Zbyt długie pieczenie spowoduje wzrost produkcji obuwniczej /podeszwa,
zbyt krótki czas spowoduje ból brzuchów.
W razie wątpliwości prosze pytać.
pozdr
cherokee
P.S. We Wrocławiu w końcu się przejaśnia, ale wciąż leje.
|