Data: 2003-07-01 17:45:56
Temat: Re: Dookoła pizzy
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ti`Ana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:nav77k9dw54x.dlg@czarodziejka.net...
> Jeśli mogłabym prosić... :) Albo chociaż wskazówke, po czym tego
szukać w
> archiwum.
Tu jest przepis Joli:
http://groups.google.com/groups?q=pizza+group:pl.rec
.kuchnia+author:Jo
la+author:L-L&hl=pl&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&selm=afjqu
g%24qki%241%40news
.tpi.pl&rnum=6
Wprowadziłam trochę innowacji:
Absolutne I. to blaszki do pizzy - dwie okrągłe w Geant kosztują ok.
30 zł.
1. Zaparzam mąkę - wrzucam do mikrofali, podgrzewam, aż zrobi się
bardzo ciepła.
2. Zanim nałożę sos na pizzę smaruję ciasto oliwą. W zasadzie nalewam
oliwy na blaszkę, kładę placek ciasta i odwracam na drugą strone - sam
"wyciapie" się w oliwie porządnie. To zapobiegnie wchłonięciu sosu
przez ciasto.
3. Temperatura IMHO musi być niższa - w moim piekarniku optimum to
185 stopni.
4. Pieczenie w dwóch fazach:
a) dokładnie 8 minut ciasto posmarowane sosem
b) dokładnie 4 minuty z obłożeniem, koniecznie zaczynając od sera.
Zbyt długie pieczenie spowoduje wzrost produkcji obuwniczej /podeszwa,
zbyt krótki czas spowoduje ból brzuchów.
W razie wątpliwości prosze pytać.
pozdr
cherokee
P.S. We Wrocławiu w końcu się przejaśnia, ale wciąż leje.
|