Data: 2003-02-19 11:49:15
Temat: Re: Drożdżowe z serem
Od: "Agusia \(Lublin\)" <N...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Moja rodzina lubi serniki i lubi również drożdżowe różnego rodzaju.Jak zrobić
> dwa w jednym? Te których próbowałem jakoś nie powalały, więc nie pytałem o
> przepisy. Google też niewiele pomogły. Czy kompozycja twarogu z ciastem
Witam!
Pisalam przepis 13 lutego. Juz pisze. Wychodzi naprawde dobre.
ciasto:
3 szkl. maki pszennej
2 1/2 dkg drozdzy
1 szkl. mleka
1/3 szkl. cukru
1/3 kostki masla
ciasto serowe:
1/2 kostki masla
1/2 szkl. cukru
1 torebka budyniu waniliowego
1 lyzka maki ziemniaczanej
1 lyzeczka soku z cytryny (niekoniecznie)
3/4 kg sera (twarogu)
2 lyzeczki proszku do pieczenia
kruszonka:
1/2 kostki masla
1/2 szkl. cukru
3/4 szkl. maki
1 lyzeczka cukru waniliowego
Ciasto drozdzowe: Drozdze rozpuscic w cieplym (nie goracym!!) mleku, wsypac cukier,
wymieszac. Rozpuscic maslo, ostudzic, dolac do ciasta. Dosypac make. wygniesc
ciasto. Odstawic na godzine do wyrosniecia.
Czesc serowa: Maslo utrzec z cukrem, ucierajac dalej wlozyc ser (ja to robie w
malakserze), dosypac budyn, proszek do pieczenia, make ziemniaczana i cukier
waniliowy.
Kruszonka: wymieszac wszystko palcami na grudki. :-)
Wyrosniete ciasto drozdzowe chwile wyrobic i rozwalkowac na blaszke (ja daje 23x32
czy cos kolo tego). Wylozyc na wierzch mase serowa, posypac kruszonka. Odstawic
jeszcze na 15 min. Przez ten czas zagrzac piekarnik do 200 stopni. Wstawic ciasto i
piec ok. 1 godziny.
Pycha!!
Pozdrawiam i zycze smacznego
Agnieszka i Zlota Rybka
--
____________________________
Radio - to cudowny wynalazek!
Jeden ruch ręki - i nic nie słychać.
J. Tuwim
|