Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dynia.
Date: Mon, 16 Nov 2009 01:07:42 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 69
Message-ID: <behjy0agd29j$.uj0r1kto8bg2$.dlg@40tude.net>
References: <taulqf45t5i9$.b2qbkptpa5y8.dlg@40tude.net>
<f...@t...googlegroups.com>
<1...@4...net>
<d...@f...googlegroups.com>
<o...@4...net>
<4...@m...googlegroups.com>
<f69i4gzkrt8n$.mbopcb5tq41h$.dlg@40tude.net>
<hdomkb$hd7$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<np6fa6osp5ve.1lz1eoglxqcuj$.dlg@40tude.net>
<hdq39e$d7r$1@nemesis.news.neostrada.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: adso157.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1258330072 25261 79.185.200.157 (16 Nov 2009 00:07:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 16 Nov 2009 00:07:52 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325234
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 16 Nov 2009 00:26:53 +0100, Prawusek napisał(a):
> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:np6fa6osp5ve.1lz1eoglxqcuj$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 15 Nov 2009 11:44:41 +0100, Prawusek napisał(a):
>>
>>>> Robiłam konfitury ze śliwek dwa razy - mam je do tej pory, bo jak
> czegoś
>>>> robię, to ilości hurtowe. Jednak robiłam z połowek śliwek, też w
>>>> piekarniku, ale pod przykryciem. Z 3-krotnym powolnym ogrzewaniem, jak
>>>> powidła.
>>>> Z tym, ze jeden raz to były konfitury baaaardzo wykwintne, takie ze
> śliwek
>>>> obranych ze skórki. Boszsz, ale się napracowałam wtedy. I oczywiście
> one
>>>> "wyszły" od razu...
>>>
>>> Błąd -
>>
>> Nie robię błędów w kuchni.
>>
>>> wpuszczam wydrylowane śliwki na tarkę do robota i do gara.
>>
>> BŁĄD.
>> Po co na tarkę, skoro się sliwki same rozpadną. No i ja własnie lubię te
>> długie skórki ze śliwek w powidłach, takie zwinięte, i niejednorodną
>> konsystencję. A Ty robisz po prostu breję - marmoladę.
>>:->
>
> Mój sposób skraca odparowanie, cząstki skórki dodają co trzeba do reszty.
BŁĄD.
Odparowywanie jest szybsze przy dużej powierzchni powideł - duży płaski
garnek to sprawia, ale i kiedy masa jest bardzo rozdrobniona, gładka,
odparowuje wolniej, niż o konsystencji niejednorodnej.
>
>>> Błyskawiczne odparowanie w rondlach niskich a szerokich np. o średnicy
> 40cm.
>>
>> BŁĄD.
>>:->
>> Prawdziwe powidła smaży się przez 3 dni, jak bigos. Tylko wtedy są
> szkliste
>> i należycie rozsmażone.
>>
>>
>>> Prawdziwe powidła robi się z węgierek polskich, takich późnych,
> nawet
>>> już lekko pomarszczonych, ale bez robactwa i o słodyczy miodu.
>>> Konfitury też z takich śliwek, tyle, że trzeba je scukrzyć poprzez
>>> zalewanie gorącym syropem, odcedzanym w celu ponownego zagrzania i tak
> kilka
>>> razy...
>>
>> A inaczej pisałam?
>
> Pewnie, wyraz "błąd" dużymi literami.
Mam uczulenie na obcesowe pisanie go małymi :->
>> --
>>
>> Ikselka.
--
Ikselka.
|