Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "Stefan" <s...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dyrektywa Unii
Date: Fri, 3 Jan 2014 13:22:10 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 30
Message-ID: <la6a1g$lep$1@node2.news.atman.pl>
References: <la0jqs$6m6$1@node1.news.atman.pl>
<s...@4...net>
<la1t9u$5fl$1@news.dialog.net.pl>
<1j29lved071r7.1k0656x855dry$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 89-69-115-76.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1388751728 21977 89.69.115.76 (3 Jan 2014 12:22:08 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 3 Jan 2014 12:22:08 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:353852
Ukryj nagłówki
Użytkownik "J.F." <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1j29lved071r7.1k0656x855dry$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 1 Jan 2014 21:17:00 +0100, Grzegorz napisał(a):
>> Użytkownik "J.F." <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>> http://finanse.wp.pl/kat,1033705,title,Koniec-wedzon
ych-wedlin-Unia-wprowadza-nowe-przepisy,wid,16294681
,wiadomosc.html
>>> Ale wiesz - chcesz te piekna i smaczna szyneczke ... pelna
>>> rakotworczych skladnikow ?
>>
>> A wolisz pseudowędlinę z plejadą konserwantów i takim czymś
>> http://swojskiwyrob.pl/srodki-funkcjonalne/175-konce
ntrat-dymu-wedzarniczego-50g.html
>> takim jako figowym listkiem niby zdrowego jedzenia?
>
> Ale benzopirenu w nim nie ma :-)
>
>> Inne preparaty z tej serii nakłada się na wędliny jak farbę z pistoletu
>> malarskiego.
>
> Dym chyba tez gleboko nie wnika.
>
>> Wędzenie to nie tylko charakterystyczny aromat. To przede wszystkim
>> metoda przedłużania trwałości wyrobów mięsnych.
>
> Dzieki podgrzaniu ? Podgrzac mozna na rozne sposoby.
Oj, ty chyba nigdy nie widziałeś prawdziwej domowej wędzarni ani nie jadłeś
szyneczki jagniecej wedzonej w zimnym dymie przez trzy tygodnie... A pokoty
coraz blizej i na wiosnę będą młode jagniątka ;)))))
pozdr
Stefan
|