Data: 2014-01-03 13:22:10
Temat: Re: Dyrektywa Unii
Od: "Stefan" <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "J.F." <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1j29lved071r7.1k0656x855dry$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 1 Jan 2014 21:17:00 +0100, Grzegorz napisał(a):
>> Użytkownik "J.F." <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>> http://finanse.wp.pl/kat,1033705,title,Koniec-wedzon
ych-wedlin-Unia-wprowadza-nowe-przepisy,wid,16294681
,wiadomosc.html
>>> Ale wiesz - chcesz te piekna i smaczna szyneczke ... pelna
>>> rakotworczych skladnikow ?
>>
>> A wolisz pseudowędlinę z plejadą konserwantów i takim czymś
>> http://swojskiwyrob.pl/srodki-funkcjonalne/175-konce
ntrat-dymu-wedzarniczego-50g.html
>> takim jako figowym listkiem niby zdrowego jedzenia?
>
> Ale benzopirenu w nim nie ma :-)
>
>> Inne preparaty z tej serii nakłada się na wędliny jak farbę z pistoletu
>> malarskiego.
>
> Dym chyba tez gleboko nie wnika.
>
>> Wędzenie to nie tylko charakterystyczny aromat. To przede wszystkim
>> metoda przedłużania trwałości wyrobów mięsnych.
>
> Dzieki podgrzaniu ? Podgrzac mozna na rozne sposoby.
Oj, ty chyba nigdy nie widziałeś prawdziwej domowej wędzarni ani nie jadłeś
szyneczki jagniecej wedzonej w zimnym dymie przez trzy tygodnie... A pokoty
coraz blizej i na wiosnę będą młode jagniątka ;)))))
pozdr
Stefan
|