Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "T.W." <t...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: Dzień dobry
Date: Fri, 14 Nov 2003 11:17:52 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <bp2gcg$sia$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <5...@n...onet.pl>
<bouacc$d48$1@atlantis.news.tpi.pl> <bove4u$olc$1@nemesis.news.tpi.pl>
<bovh79$8fs$1@nemesis.news.tpi.pl>
<012d01c3aa22$66634e60$b07c63d9@d3h6c1>
NNTP-Posting-Host: pj137.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1068811483 29258 217.99.210.137 (14 Nov 2003 12:04:43
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 14 Nov 2003 12:04:43 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:97376
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Tadeusz Smal" <s...@s...pl> napisał w wiadomości
news:012d01c3aa22$66634e60$b07c63d9@d3h6c1...
> i podobno za 2-3 lata
> z jednego krzaczka bede mogl zrobic nawet ze 3 sloiczki konfitur
> :)
> w zwiazku z tym
> ze na sniadanie zjadam sloiczek dzemu
> to zaplanowalem sobie pilne namnozenie tej rozy
> :)
> a tak przy okazji
> czy roznia sie konfitury od powidel
Sprawa podstawowa - pisząc "konfitura z róży" mam na myśli surową
konfiturę z płatkow ucieranych z cukrem.
I taką też z rugosy robiłam, ale z dużego krzewu odmiany o pełnych
kwiatach ( może to Hansa, kupowałam bez nazwy odmianowej), wychodzi
znacznie więcej, niż trzy słoiczki :)
Jedzenie takiej konfitury na śniadanie jest trudne do wyobrażenia -
jedna łyżka aromatyzuje cały słoik dowolnego dżemu dodawanego do
ciasta.
Moja babcia robiła tę konfiturę z jakiejś innej róży, ale już nikt nie
wie z jakiej, zapach miala bardziej intensywny, ale nie była aż tak
wydajna.
Poza tym można robić konfiture z owoców w bardziej klasycznym pojęciu,
tzn. owoce smażone w syropie.
Jak mialam więcej czasu, to próbowalam, ale zabawa z drylowaniem
owocków jest szczególna! Do tego celu owoce rugosy są najlepsze, ze
względu na rozmiar.
Pozdrawiam łakomie
Ewa
|