Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-fo
r-mail
From: "Hasky" <baj baj@onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dzisiaj 18.10
Date: Thu, 19 Oct 2006 12:24:57 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 62
Message-ID: <eh7jqh$rb6$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <eh4s18$6pe$1@nemesis.news.tpi.pl> <eh5gf4$ept$1@atlantis.news.tpi.pl>
<eh5grs$aoo$1@nemesis.news.tpi.pl> <eh5i5o$lhd$1@atlantis.news.tpi.pl>
<eh5j7l$ggt$1@nemesis.news.tpi.pl> <eh7daa$kvr$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ena50.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1161253521 28006 83.15.186.50 (19 Oct 2006 10:25:21
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 19 Oct 2006 10:25:21 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:280644
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:eh7daa$kvr$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:eh5j7l$ggt$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >
> > "darkblue" <n...@n...pl> wrote in message
> > news:eh5i5o$lhd$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > >> A drożdże?
> > >
> > > przeciez napisalem ze wlalem drozdze z Biowinu o nazwie Malaga (do
wina
> > > czerwonego) - data waznosci dobra - do konca 2007 r. jedyny minu to ot
> ze
> > > w
> > > goracej prawie wodzie rozpuscilem pozywke do drozdzy... ale to chyba
nie
> > > ma
> > > znaczenia (pozywka to cukier i ... ?)
> > >
> > >> Trzeba było zrobić matkę drożdżową i wlać do balonu.
> > >> Nic straconego - pobierz trochę tego białego wina i wlej do tego -
> > >> posłuży
> > >> za matkę (jeżeli drożdże uniwersalne - jeżeli jakieś "markowe" to
wsyp
> > >> prosto do balona - dobra temperatura moszczu to 21°C.
> > >
> > > bez "matki" drozdzowej robilem wino biale i wszystko ok. babluje az
> milo.
> > > w
> > > czerwonym powtorzylem proces i nie zaskoczylo. dac winu wiecej czasu
na
> > > rozpoczecie fermetacji ?
> >
> > Pewnie. Czy tę pożywkę gorącą wlałeś do drożdży? Bo może zaparzyłeś je.
> > Pożywka to nawóz fosforowy i azotowy, cukier sam dodajesz. Do butelki
> > dodajesz cukier, szczyptę pożywki drożdże i wodę lub sok, temperatura
nie
> > może być wyższa niż 24°. Resztę pożywki dajesz po wlaniu matki
drożdżowej
> do
> > balonu, inaczej zadziałają drożdże dzikie i to one ją "zjedzą".
> >
>
> a nie robiliscie nigdy wina bez dodaania drozdzy?
> Ja robilerm kiedys z wisni i wyszlo super... (choc podobno dzikie drozdze
> mialy dac max 9% alkoholu)
> Wiem ze z winogron tez tak mozna (pod warunkiem ze nie zabiles drozdzy
> wlasnie za ciepla pozywka)
>
Mam pytanie jak długo ma fermentować to wino z wiśni,
Wczoraj chciałem przeląc, ale fermentuje dalej...no i faktycznie ma około
9%.
Nie dawałem żadnych drożdży, poradził sąsiad,
Paczkę rodzynek żaląc ciepła przygotowana woda z cukrem, około litra,
Po dwóch dniach zaczęło fermentować, to dodałem do butla z wiśniami bez
pestek z woda z cukrem.
Z początku sino fermentowało, teraz mini mini, myślę ze zrobiłem błąd,
Wynosząc butle do piwnicy.......Jan2...
|