Data: 2000-02-07 23:06:22
Temat: Re: Enzymy bylo[Re: zmiękczanie mięsa było: minutensteki]
Od: "Szymko" <S...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Slavek S. <s...@h...com> wrote in message
news:389CE4A8.23897532@hotmail.com...
> Szymko wrote:
>
> > Bardzo mnie zaciekawilo stwierdzenie o enzymach
"zmiekczajacych"
> > mieso. Jezeli mozna to prosilbym o jakas szersza informacje
> > odnosnie tych znajdujacych sie w ananasie i papai. (czy
> > przypadkim w kiwi taz sa?) A tak z drugiej strony troche dla
mnie
> > osobiscie dziwne stwierdzenie, ze dany enzym jest
nieszkodliwy
> > (wiem napisane jest "raczej nieszkodliwy") dlatego , ze
pochodzi
> > z roslin.
> >
> > Szymko
>
> To prawda, ale tylko ze swiezych owocow, puszkowane ananasy nie
> "dzialaja",
> moze po prostu te enzymy "zdychaja" podczas pasteryzacji.
Wszystkie
> owoce zawieraja pewien procent enzymow ale z tego co wiem
ananas i
> papaja najwiecej.
>
> Slavek
Enzymy moze dlatego gina podczas pasteryzacji, ze jest to bialko.
Szymko
|